söndag 29 mars 2020

Smörbullar i långpanna

SMÖRBULLAR I LÅNGPANNA

24 bullbitar

25 g jäst
2½ dl mjölk, rumstempererad
2 ägg
½ dl socker
8½ - 9 dl Vetemjöl Special
150 g mjukt smör
½ tsk salt

Mandelmassefyllning:
200 g mandelmassa
1½ msk socker
50 g smält smör

Smörfyllning:
150 g smör
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
50 g mandelsplitter eller hackad mandel

Pensling och garnering:
ägg
pärlsocker


Smula ned jästen i en skål. Rör ut den i mjölken. Tillsätt ägg, socker och det mesta av mjölet. Blanda samman till en deg. Klicka i smöret och arbeta degen smidig. Tillsätt saltet och arbeta degen ytterligare några minuter. Låt jäsa under bakduk minst 1 timme.

Mandelmassefyllning:
Riv mandelmassan och blanda med socker och smör.

Smörfyllning:
Rör samman smör, socker och vaniljsocker. Sätt ugnen på 200°.

Dela degen i 2 delar. Kavla ut den ena till en rektangel, ca 25 x 35 cm. Lägg den i botten på en långpanna, ca 25 x 35 cm, med bakplåtspapper. Bred mandelmassefyllningen ovanpå. Kavla ut den andra delen till en lika stor rektangel. Bred smörfyllningen ovanpå. Strö på mandeln. Rulla samman och skär i bitar, ca 24 st. Fördela dem med snittytan uppåt ovanpå degplattan med mandelfyllning. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.

Pensla med lätt uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen 15 - 20 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar