söndag 29 mars 2020

Kalasgod kolakrans

KALASGOD KOLAKRANS

2 kransar

150 g smör
4½ dl mjölk
3/4 pkt jäst (37,5 g)
1 stort ägg
1 dl socker
1 tsk stött kardemumma
11 - 12 dl vetemjöl
½ tsk salt

Fyllning:
50 g smör, rumstempererat
½ msk rörsocker
½ msk kakao
150 g dulce de leche
100 g valfria nötter
100 g mjölkchoklad

Pensling och garnering:
ägg
pärlsocker


Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm till knappt 37°. Smula ned jästen i en bunke och lös den i degvätskan. Tillsätt ägg, socker, kardemumma och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig och blank. Tillsätt saltet och arbeta degen ytterligare någon minut. Låt degen jäsa under bakduk 30 - 40 minuter. Sätt ugnen på 200°.

Fyllning:
Rör samman smöret med rörsocker, kakao och dulce de leche. Finhacka nötterna och grovhacka chokladen. 

Dela degen i två delar. Kavla ut till två rektanglar à 60 x 20 cm. Bred på kolafyllningen. Strö på nötter och choklad. Rulla ihop från långsidan. Forma rullarna till kransar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Klipp jack i degen och vik dem växelvis åt höger och vänster. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.

Pensla kransarna med lätt uppvispat ägg och strö på litet pärlsocker. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar