SAFTIG BUTTERKAKA MED MANDELMASSA
2 butterkakor
5 dl mjölk
50 g jäst
150 g rumsvarmt smör
1 dl socker
½ tsk salt
2 tsk nymalen kardemumma (kan uteslutas)
14 dl Vetemjöl Special
Citron- och mandelfyllning:
2 citroner
250 g mandelmassa
125 g smör, rumsvarmt
Garnering:
ägg till pensling
blå vallmofrön eller hackade nötter
Värm mjölken till 37°. Smula ned jästen i en bunke och häll på mjölken. Rör om tills jästen löst sig. Tillsätt smöret i bitar, socker, salt och nymalen kardemumma. Tillsätt mjölet (spara ca ½ dl till utbakningen) och arbeta degen väl tills den är smidig, ca 10 minuter. Pudra över litet vetemjöl och låt jäsa under bakduk ca 45 minuter.
Citron- och mandelfyllning:
Riv skalet från 2 citroner. Pressa saften ur 1 citron. Grovriv mandelmassan. Rör ihop citronskal och saft, smör och mandelmassa i en skål.
Dela degen i två lika stora bitar. Kavla ut varje degbit till 20 x 50 cm. Bred ut fyllning på degplattorna och rulla ihop till rullar. Skär bort de ojämna ändarna. Skär varje längd i ca 12 lika stora bitar.
Sätt ugnen på 175°. Lägg 12 bullar tillsammans i en ring med mittsidan uppåt i en bakplåtspappersklädd form med löstagbar kant, diameter 23 cm. Gör likadant med resterande 12 bullar. Låt jäsa ca 25 minuter under bakduk. Pensla bullarna med ägg och strö över vallmofrön eller nötter.
Grädda butterkakorna i nedre delen av ugnen ca 25 minuter. Lägg ev på ett bakplåtspapper mot slutet om de får för mycket färg. Lossa butterkakorna från formarna och låt dem svalna på galler under bakduk.
2 butterkakor
5 dl mjölk
50 g jäst
150 g rumsvarmt smör
1 dl socker
½ tsk salt
2 tsk nymalen kardemumma (kan uteslutas)
14 dl Vetemjöl Special
Citron- och mandelfyllning:
2 citroner
250 g mandelmassa
125 g smör, rumsvarmt
Garnering:
ägg till pensling
blå vallmofrön eller hackade nötter
Värm mjölken till 37°. Smula ned jästen i en bunke och häll på mjölken. Rör om tills jästen löst sig. Tillsätt smöret i bitar, socker, salt och nymalen kardemumma. Tillsätt mjölet (spara ca ½ dl till utbakningen) och arbeta degen väl tills den är smidig, ca 10 minuter. Pudra över litet vetemjöl och låt jäsa under bakduk ca 45 minuter.
Citron- och mandelfyllning:
Riv skalet från 2 citroner. Pressa saften ur 1 citron. Grovriv mandelmassan. Rör ihop citronskal och saft, smör och mandelmassa i en skål.
Dela degen i två lika stora bitar. Kavla ut varje degbit till 20 x 50 cm. Bred ut fyllning på degplattorna och rulla ihop till rullar. Skär bort de ojämna ändarna. Skär varje längd i ca 12 lika stora bitar.
Sätt ugnen på 175°. Lägg 12 bullar tillsammans i en ring med mittsidan uppåt i en bakplåtspappersklädd form med löstagbar kant, diameter 23 cm. Gör likadant med resterande 12 bullar. Låt jäsa ca 25 minuter under bakduk. Pensla bullarna med ägg och strö över vallmofrön eller nötter.
Grädda butterkakorna i nedre delen av ugnen ca 25 minuter. Lägg ev på ett bakplåtspapper mot slutet om de får för mycket färg. Lossa butterkakorna från formarna och låt dem svalna på galler under bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar