ÄPPEL- OCH TRANBÄRSBULLAR
20 st
50 g jäst
2 dl mjölk
2 ägg
1 dl socker
2 dl vetemjöl
125 g smör, rumstempererat
1 ägg till pensling
40 g mandelsplitter
Fyllning:
100 g smör, rumstempererat
3/4 dl socker
2 tsk stött kardemumma
2 äpplen
80 g torkade, finhackade tranbär
Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37°. Häll mjölk, ägg och socker på jästen och rör tills jästen löser sig.
Häll på mjöl och smör och arbeta degen smidig i ca 10 minuter. Låt jäsa under bakduk ca 40 minuter. Sätt ugnen på 225°. Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut en rektangulär degplatta, 25 x 40 cm.
Fyllning:
Bred ut smöret på degen, strö på socker och kardemumma. Finhacka äpplen och tranbär och strö på. Rulla ihop till en längd och skär i 20 bitar. Lägg bitarna i smorda formar. Låt jäsa under bakduk ca 25 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och strö över mandelsplitter. Grädda i mitten av ugnen tills bullarna fått fin färg, 15 - 20 minuter.
20 st
50 g jäst
2 dl mjölk
2 ägg
1 dl socker
2 dl vetemjöl
125 g smör, rumstempererat
1 ägg till pensling
40 g mandelsplitter
Fyllning:
100 g smör, rumstempererat
3/4 dl socker
2 tsk stött kardemumma
2 äpplen
80 g torkade, finhackade tranbär
Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37°. Häll mjölk, ägg och socker på jästen och rör tills jästen löser sig.
Häll på mjöl och smör och arbeta degen smidig i ca 10 minuter. Låt jäsa under bakduk ca 40 minuter. Sätt ugnen på 225°. Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut en rektangulär degplatta, 25 x 40 cm.
Fyllning:
Bred ut smöret på degen, strö på socker och kardemumma. Finhacka äpplen och tranbär och strö på. Rulla ihop till en längd och skär i 20 bitar. Lägg bitarna i smorda formar. Låt jäsa under bakduk ca 25 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och strö över mandelsplitter. Grädda i mitten av ugnen tills bullarna fått fin färg, 15 - 20 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar