Ur Allt om Mats Sommarspecial 2007. Mycket bakning, jag vet, men som sagt, det är en Sommarspecial och sommar och fika går väldigt bra ihop ...
VINBÄRSKAKA
En somrig vinbärskaka och ett glas saft är ett måste i bersån! Det går lika bra med röda som vita eller svarta vinbär. Att blanda alla färger är också fint.
1 kaka, 12 - 15 skivor
200 g rumsvarmt smör
2 1/2 dl socker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl gräddfil
rivet skal och saft av 1 citron
2 msk sesamfrön
2 msk ströbröd
250 g repade vinbär
Garnering:
frysta eller färska vinbär
Sätt ugnen på 175 grader.
Rör smör och socker vitt och pösigt. Rör ned äggen ett i taget. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ned det i äggsmeten. Tillsätt gräddfil och skal och saft av citron.
Smörj och bröa en 1 1/2-liters sockerkaksform väl med sesamfrön och ströbröd. Fördela hälften av smeten i formen, strö på hälften av bären, sedan resten av smeten och de sista bären. Tryck till lätt.
Grädda i nedre delen av ugnen 50 - 60 minuter. Prova med sticka att kakan är torr. Låt svalna innan den stjälps upp.
VINBÄRSKAKA
En somrig vinbärskaka och ett glas saft är ett måste i bersån! Det går lika bra med röda som vita eller svarta vinbär. Att blanda alla färger är också fint.
1 kaka, 12 - 15 skivor
200 g rumsvarmt smör
2 1/2 dl socker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl gräddfil
rivet skal och saft av 1 citron
2 msk sesamfrön
2 msk ströbröd
250 g repade vinbär
Garnering:
frysta eller färska vinbär
Sätt ugnen på 175 grader.
Rör smör och socker vitt och pösigt. Rör ned äggen ett i taget. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ned det i äggsmeten. Tillsätt gräddfil och skal och saft av citron.
Smörj och bröa en 1 1/2-liters sockerkaksform väl med sesamfrön och ströbröd. Fördela hälften av smeten i formen, strö på hälften av bären, sedan resten av smeten och de sista bären. Tryck till lätt.
Grädda i nedre delen av ugnen 50 - 60 minuter. Prova med sticka att kakan är torr. Låt svalna innan den stjälps upp.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar