Ur Allt om Mat nr 8 1989, ett midsommarnummer. Som kuriosa kan nämnas att den här tårtan kostade ca 50 kr att färdigställa år 1989. Undrar vad den skulle gå på idag? Det tänker jag ta reda på i sommar när det finns gott om färska svenska jordgubbar!
VANILJTÅRTA MED MARÄNG
Frasig maräng och äkta vaniljkräm har vi i tårtan som vi dekorerar med bär och frukter ur sommarens skafferi. Tårtans bottnar och fyllning kan göras i förväg, så att den bara läggs ihop och garneras inför serveringen. Den kan också frysas helt färdig och serveras lätt tinad.
1 tårta, ca 10 bitar
Marängbottnar:
4 äggvitor
2 dl socker
4 msk potatismjöl
1 tsk bakpulver
50 g hackad mandel
Vaniljkräm:
2 1/2 dl mjölk
1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljsocker
4 äggulor
1 dl socker
2 gelatinblad
3 dl vispgrädde
Garnering:
2 dl vispgrädde
jordgubbar och/eller andra bär och frukter
Rita ut storlek och form för bottnarna på två bakpapper. En 26 cm rundel, ett stort hjärta eller formen av den bricka man vill servera på. Sätt ugnen på 125 grader.
Dela äggen och häll vitorna i en stor, torr och ren skål med hälften av sockret. Blanda i en annan skål resten av sockret, mjöl, bakpulver och mandel. Vispa vitorna, först långsamt, sedan snabbare till fast skum. Vänd ned mjöl-sockerblandningen. Fördela och bred ut marängsmeten på papperen.
Grädda båda plåtarna samtidigt, en högt och en lågt i ugnen, ca 1 1/2 timme. Låt plåtarna byta plats vid halvtid. Ta ut och lossa bottnarna direkt.
Vaniljkräm:
Koka upp mjölken med den på längden uppskurna vaniljstången. Skrapa ur kornen och blanda ned dem. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa upp äggulor och socker i en skål och vispa ned den heta mjölken över dem. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och sjud under ivrig vispning tills det tjocknar. Dra krämen från värmen och fortsätt vispa. Krama ur och blanda ned gelatinbladen. Används vaniljsocker tillsätts det nu.
Ställ krämen att kallna och rör då och då. Vispa 3 dl grädde och vänd ned i krämen när den börjat bli fast.
Hit kan man förbereda.
Tunnskiva frukt och vispa grädde till garneringen. Lägg ihop bottnarna med vaniljkrämen emellan. Garnera med frukt i rader och spritsa grädde emellan.
VANILJTÅRTA MED MARÄNG
Frasig maräng och äkta vaniljkräm har vi i tårtan som vi dekorerar med bär och frukter ur sommarens skafferi. Tårtans bottnar och fyllning kan göras i förväg, så att den bara läggs ihop och garneras inför serveringen. Den kan också frysas helt färdig och serveras lätt tinad.
1 tårta, ca 10 bitar
Marängbottnar:
4 äggvitor
2 dl socker
4 msk potatismjöl
1 tsk bakpulver
50 g hackad mandel
Vaniljkräm:
2 1/2 dl mjölk
1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljsocker
4 äggulor
1 dl socker
2 gelatinblad
3 dl vispgrädde
Garnering:
2 dl vispgrädde
jordgubbar och/eller andra bär och frukter
Rita ut storlek och form för bottnarna på två bakpapper. En 26 cm rundel, ett stort hjärta eller formen av den bricka man vill servera på. Sätt ugnen på 125 grader.
Dela äggen och häll vitorna i en stor, torr och ren skål med hälften av sockret. Blanda i en annan skål resten av sockret, mjöl, bakpulver och mandel. Vispa vitorna, först långsamt, sedan snabbare till fast skum. Vänd ned mjöl-sockerblandningen. Fördela och bred ut marängsmeten på papperen.
Grädda båda plåtarna samtidigt, en högt och en lågt i ugnen, ca 1 1/2 timme. Låt plåtarna byta plats vid halvtid. Ta ut och lossa bottnarna direkt.
Vaniljkräm:
Koka upp mjölken med den på längden uppskurna vaniljstången. Skrapa ur kornen och blanda ned dem. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa upp äggulor och socker i en skål och vispa ned den heta mjölken över dem. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och sjud under ivrig vispning tills det tjocknar. Dra krämen från värmen och fortsätt vispa. Krama ur och blanda ned gelatinbladen. Används vaniljsocker tillsätts det nu.
Ställ krämen att kallna och rör då och då. Vispa 3 dl grädde och vänd ned i krämen när den börjat bli fast.
Hit kan man förbereda.
Tunnskiva frukt och vispa grädde till garneringen. Lägg ihop bottnarna med vaniljkrämen emellan. Garnera med frukt i rader och spritsa grädde emellan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar