onsdag 26 april 2017

Antas paj

Ännu ett recept ur Allt om Mat, den här gången nr 17 1999.

ANTAS PAJ

Anta Mattsson i Skillinge har bjudit på receptet till denna lättgjorda paj som hon varierar med bär och frukt allt efter säsong. På sommaren när krusbärsbusken står full av bär gör hon den särskilt gärna med krusbär. Då mixar hon de syrliga gröna bären med socker och potatismjöl till en grovhackad fyllning. Hela hösten använder hon förstås äpplen från Österlen och framåt jul blir det hallon ur frysen.

Ca 6 personer

175 g smör
3 dl vetemjöl
1 dl socker
1/2 tsk salt
1/2 tsk bakpulver

Fyllning:
2 tsk potatismjöl
2 msk socker
200 - 300 g hallon, vinbär, krusbär
eller skivade äpplen, nektariner, rabarber


Sätt ugnen på 225 grader.

Smält smöret. Blanda mjöl, socker, salt och bakpulver i en skål och rör ned det något avsvalnade smöret. Platta ut smeten i en ugnssäker form.

Blanda potatismjöl och socker i en skål och blanda det med bären eller den fint skivade frukten. Om frysta, saftiga bär, t ex hallon, används till fyllningen är det bra att förgrädda pajbottnen mitt i ugnen 10 minuter innan bären läggs på och gräddningen fortsätts 10 - 15 minuter. Fylls pajen däremot med äppelklyftor eller färska bär kan pajen gräddas i ett svep, i nedre delen av ugnen 20 - 25 minuter.

Servera pajen ljum med mjukrörd vaniljglass eller vaniljsås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar