Här är ett recept på ett julbröd ur Allt om Mat nr 18 1971. Men inte bryr jag mig om att det är ett julbröd, jag tänker baka det snarast möjligt!
MORMORS JULBRÖD
2 limpor
7 dl kallt vatten
50 g jäst
1 msk salt
1 msk stött kummin
16 dl grovt rågmjöl
10 dl vetemjöl
Rör ut jästen i litet ljummet vatten. Tillsätt saltet. Häll det kalla vattnet över degspadet och tillsätt kummin. Blanda rågmjöl med vetemjöl och arbeta in mjölet i degen, men spara litet till utbakningen.
Arbeta degen blank och fin. Forma 2 limpor och lägg dem i smorda bakformar. Täck över dem och ställ dem svalt över natten, inte i kylskåp. Det är därför degen gjorts på kallt, inte ljummet vatten.
Nästa morgon bör limporna ha jäst till nästan dubbel storlek. Stick ytan lätt med en gaffel. Grädda limporna i 175 grader ca 1 timme. Pensla ett par gånger mot slutet av gräddningen med varmt vatten.
De färdiga bröden penslas igen med varmt vatten. Rulla in dem i tjocka handdukar och täck gärna med en bomullsfilt eller liknande. Avsvalnandet måste ske långsamt, annars kan brödet bli torrt och få hårda, knalliga kanter.
MORMORS JULBRÖD
2 limpor
7 dl kallt vatten
50 g jäst
1 msk salt
1 msk stött kummin
16 dl grovt rågmjöl
10 dl vetemjöl
Rör ut jästen i litet ljummet vatten. Tillsätt saltet. Häll det kalla vattnet över degspadet och tillsätt kummin. Blanda rågmjöl med vetemjöl och arbeta in mjölet i degen, men spara litet till utbakningen.
Arbeta degen blank och fin. Forma 2 limpor och lägg dem i smorda bakformar. Täck över dem och ställ dem svalt över natten, inte i kylskåp. Det är därför degen gjorts på kallt, inte ljummet vatten.
Nästa morgon bör limporna ha jäst till nästan dubbel storlek. Stick ytan lätt med en gaffel. Grädda limporna i 175 grader ca 1 timme. Pensla ett par gånger mot slutet av gräddningen med varmt vatten.
De färdiga bröden penslas igen med varmt vatten. Rulla in dem i tjocka handdukar och täck gärna med en bomullsfilt eller liknande. Avsvalnandet måste ske långsamt, annars kan brödet bli torrt och få hårda, knalliga kanter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar