Ur Allt om Mat nr 18 1971.
ALLT OM MATS JULTÅRTA 1971
Den här tårtan är saftig, god och mycket hållbar. Kombinationen av den mjuka tårtan med två fyllningar och den lite sega mandelmassan är fin. De syrliga mandarinklyftorna gör att tårtan inte blir alltför söt. Den kan göras dagen före julafton och sparas flera dagar - om det blir något över! Var noga med att använda mandelmassa och inte marsipan, som är alltför söt i det här sammanhanget.
1 tårta
Tårtbotten:
4 ägg
2 dl socker
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
Fyllning:
ca 2 dl svartvinbärsgelé eller lika mycket fast drottningsylt
Kräm:
1 1/2 dl tunn grädde
1 1/2 dl ananasjuice eller nypressad apelsinsaft
2 msk honung eller socker
1 stort ägg eller 2 äggulor
1 msk potatismjöl
1 msk smör
Garnering:
200 g mandelmassa
1 ägg
1 burk mandarinklyftor
Sätt ugnen på 175 grader.
Skilj vitor och gulor. Vispa vitorna till hårt skum. Tillsätt gulor och socker och vispa kraftigt hela tiden. Sikta samman de båda mjölsorterna och bakpulvret och rör försiktigt ned det i smeten. Blanda väl, men rör inte så mycket att smeten sjunker ihop.
Häll smeten i väl smord och bröad form med raka kanter, 1 3/4 - 2 liter. Grädda ca 30 minuter. Stjälp upp kakan och låt den kallna. Dela den i 3 - 4 bottnar, beroende på hur hög kakan är.
Koka krämen. Till 3 bottnar räcker det med halv sats. Vispa ihop alla ingredienserna utom smöret i en tjockbottnad kastrull. Sjud krämen under vispning tills den tjocknar. Ta den sedan från värmen och vispa ned smörklicken.
Lägg ihop tårtan på ett ugnsfast fat med 1 lager gelé eller sylt och 1 - 2 lager kräm mellan bottnarna.
Riv mandelmassan grovt på råkostjärn eller smula sönder den. Blanda med ägget i en skål till en smidig smet. Fyll denna i en spritspåse med munstycke och spritsa ut massan i ett rutmönster över tårtan. Spritsa också en kant runt om. Bred överbliven smet runt kanten på tårtan. En tunn böjlig kniv doppad i vatten underlättar påbredningen.
Låt tårtan stå ca 1 timme. Mandelsmeten behöver torka ett tag. Sätt ugnen på 200 grader. Sätt in tårtan 6 - 8 minuter tills mandeldegen fått färg.
Låt tårtan kallna och förvara den på svalt ställe. Garnera den före serveringen med avrunna mandarinklyftor.
ALLT OM MATS JULTÅRTA 1971
Den här tårtan är saftig, god och mycket hållbar. Kombinationen av den mjuka tårtan med två fyllningar och den lite sega mandelmassan är fin. De syrliga mandarinklyftorna gör att tårtan inte blir alltför söt. Den kan göras dagen före julafton och sparas flera dagar - om det blir något över! Var noga med att använda mandelmassa och inte marsipan, som är alltför söt i det här sammanhanget.
1 tårta
Tårtbotten:
4 ägg
2 dl socker
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
Fyllning:
ca 2 dl svartvinbärsgelé eller lika mycket fast drottningsylt
Kräm:
1 1/2 dl tunn grädde
1 1/2 dl ananasjuice eller nypressad apelsinsaft
2 msk honung eller socker
1 stort ägg eller 2 äggulor
1 msk potatismjöl
1 msk smör
Garnering:
200 g mandelmassa
1 ägg
1 burk mandarinklyftor
Sätt ugnen på 175 grader.
Skilj vitor och gulor. Vispa vitorna till hårt skum. Tillsätt gulor och socker och vispa kraftigt hela tiden. Sikta samman de båda mjölsorterna och bakpulvret och rör försiktigt ned det i smeten. Blanda väl, men rör inte så mycket att smeten sjunker ihop.
Häll smeten i väl smord och bröad form med raka kanter, 1 3/4 - 2 liter. Grädda ca 30 minuter. Stjälp upp kakan och låt den kallna. Dela den i 3 - 4 bottnar, beroende på hur hög kakan är.
Koka krämen. Till 3 bottnar räcker det med halv sats. Vispa ihop alla ingredienserna utom smöret i en tjockbottnad kastrull. Sjud krämen under vispning tills den tjocknar. Ta den sedan från värmen och vispa ned smörklicken.
Lägg ihop tårtan på ett ugnsfast fat med 1 lager gelé eller sylt och 1 - 2 lager kräm mellan bottnarna.
Riv mandelmassan grovt på råkostjärn eller smula sönder den. Blanda med ägget i en skål till en smidig smet. Fyll denna i en spritspåse med munstycke och spritsa ut massan i ett rutmönster över tårtan. Spritsa också en kant runt om. Bred överbliven smet runt kanten på tårtan. En tunn böjlig kniv doppad i vatten underlättar påbredningen.
Låt tårtan stå ca 1 timme. Mandelsmeten behöver torka ett tag. Sätt ugnen på 200 grader. Sätt in tårtan 6 - 8 minuter tills mandeldegen fått färg.
Låt tårtan kallna och förvara den på svalt ställe. Garnera den före serveringen med avrunna mandarinklyftor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar