onsdag 26 april 2017

Körens apelsinkaka

Den här apelsinkakan bakade jag till körens fika idag. Jag gjorde 2 stycken men tyvärr var det inte riktigt lika många på körövningen, eftersom vi har haft gig idag och en del nog kände sig lite avslagna (plus att någon blev akut magsjuk efter dagens övningar hörde jag). Så jag hade nästan en hel kaka med mig hem igen vilket inte alls var någon nackdel! Jag har en familj som är galen i kaka!

Men här kommer receptet. Från början hette det bara Apelsinkaka men jag har döpt om det till

KÖRENS APELSINKAKA

1 kaka

200 g margarin eller smör (jag använde smör)
2 1/2 dl socker
3 ägg
rivet skal av 1 apelsin
60 g syltade apelsinskal (1 påse)
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl nypressad apelsinsaft


Sätt ugnen på 150 grader. Smörj och bröa en slät eller krusig hålform, ca 1 1/2 liter.

Rör matfett och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget, under kraftig omrörning. Blanda i apelsinskal, mjöl blandat med bakpulver och apelsinsaft. Klicka smeten i formen med hjälp av en sked, för smeten blir ganska tjock.

Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Låt kakan stå kvar i formen några minuter. Stjälp försiktigt upp den på galler och låt den kallna i bakduk eller i formen.

Förvara i burk eller plastpåse på sval plats, så håller den sig 10 - 14 dagar. I frys ca 3 månader.

Kakan blir extra saftig om den dränks in (men det gjorde inte jag). Blanda 2 dl siktat florsocker med saften av 1 apelsin och 2 msk vatten. Gör små hål i kakan. Häll i saften i hålen och låt kakan kallna.


Den här kakan blir saftig och läcker och får 5 av 5 möjliga. Sammetsmjuk är den att bita i också ...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar