TOSCATOPPAD ÄPPELPAJ
1 paj, ca 6 personer
Pajbotten:
125 g smör eller margarin
1 msk socker
3 dl vetemjöl
Fyllning:
Ca 4 äpplen
2 msk ljus sirap
Toscasmet:
3/4 dl vispgrädde
50 g smör eller margarin
3/4 dl socker
2 msk honung
1 msk ljus sirap
3/4 dl hackade nötkärnor
Sätt ugnen på 200°.
Hacka snabbt samman alla ingredienserna till pajdegen. Tryck ut den jämnt i bottnen och en bit upp på kanten i en pajform. Skala och kärna ur äpplena, skär dem i tunna klyftor och lägg ut dem jämnt över pajdegen. Ringla över sirap.
Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 25 minuter eller tills äpplena är nästan helt mjuka.
Gör toscasmeten medan pajen gräddas. Mät upp alla ingredienser utom nötter i en kastrull. Värm upp blandningen under omrörning och låt smeten koka ca 6 minuter eller tills den börjar tjockna. Ta kastrullen från värmen och rör ned de hackade nötkärnorna.
Ta ut pajen och bred över toscasmeten. Ställ in i mitten av ugnen och grädda ytterligare 7 minuter eller tills toscasmeten fått vacker gyllenbrun färg.
Servera pajen litet ljummen, gärna tillsammans med vaniljglass.
Ur Allers 34/10
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar