onsdag 26 april 2017

Toscatoppad äppelpaj

TOSCATOPPAD ÄPPELPAJ

1 paj, ca 6 personer

Pajbotten:
125 g smör eller margarin
1 msk socker
3 dl vetemjöl

Fyllning:
Ca 4 äpplen
2 msk ljus sirap

Toscasmet:
3/4 dl vispgrädde
50 g smör eller margarin
3/4 dl socker
2 msk honung
1 msk ljus sirap
3/4 dl hackade nötkärnor


Sätt ugnen på 200°.

Hacka snabbt samman alla ingredienserna till pajdegen. Tryck ut den jämnt i bottnen och en bit upp på kanten i en pajform. Skala och kärna ur äpplena, skär dem i tunna klyftor och lägg ut dem jämnt över pajdegen. Ringla över sirap.
Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 25 minuter eller tills äpplena är nästan helt mjuka.

Gör toscasmeten medan pajen gräddas. Mät upp alla ingredienser utom nötter i en kastrull. Värm upp blandningen under omrörning och låt smeten koka ca 6 minuter eller tills den börjar tjockna. Ta kastrullen från värmen och rör ned de hackade nötkärnorna.

Ta ut pajen och bred över toscasmeten. Ställ in i mitten av ugnen och grädda ytterligare 7 minuter eller tills toscasmeten fått vacker gyllenbrun färg.

Servera pajen litet ljummen, gärna tillsammans med vaniljglass.

Ur Allers 34/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar