onsdag 26 april 2017

Solhemstårta

Ur Allt om Mat nr 8 1985.

SOLHEMSTÅRTA

Denna tårta går bra att förbereda. Gör pajskal och citronkräm dagen före. Lägg ihop det någon timme innan den ska serveras och garnera med jordgubbar och gelé. En härlig sommartårta där man lätt kan byta ut jordgubbarna mot hallon eller blåbär.

1 tårta, ca 8 personer

Pajdeg:
150 g smör eller margarin
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten

Citronkräm:
1 citron
2 medelstora ägg
1 dl socker
1 - 1 1/2 msk smör

Gelé:
1 1/2 dl svartvinbärssaft
1 1/2 dl torrt vitt vin
3 blad gelatin
ca 1 1/2 l jordgubbar

Servering:
vispgrädde


Börja med pajdegen. Sätt ugnen på 225 grader.

Finfördela fettet i mjölet. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg den svalt minst 1 timme.

Gör under tiden citronkrämen. Tvätta citronskalet väl och riv det. Pressa därefter ur citronsaften. Vispa ägg, socker, citronskal och saft pösigt i en skål, som tål att sättas i kokande vatten.

Koka upp vatten i en kastrull som är vid nog att sätta ned skålen med äggvispet i. Sätt ned skålen och vispa tills krämen tjocknar och skummar litet. OBS! Krämen stelnar inte förrän den kallnat. Rör sist ned smöret i den ännu varma krämen. Låt den kallna.

Tryck ut degen i en låg vid pajform med löstagbar botten, ca 27 cm. Låt den vila i formen innan du gräddar den i mitten av ugnen, ca 12 minuter, tills den fått fin färg. Låt kallna. Hit går att förbereda dagen före festen.

Gör geléet. Lägg gelatinbladen i en skål med vatten ca 10 minuter. Krama ur vattnet och smält dem tillsammans med 1 msk av saften. Blanda det smälta gelatinet med resten av saften och vinet. Låt stå och halvstelna i kylen ca 30 minuter. Rör om då och då för att se hur mycket det stelnat.

När geléet halvstelnat, d v s blivit krämig, bred då citronkrämen på pajbottnen och sätt försiktigt på jordgubbarna. Skeda över geléet och ställ tårtan svalt innan den serveras. Låt den inte stå för länge, då blir den frasiga bottnen lätt blöt.

Servera med vispad grädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar