DAGENS RECEPT 13-05-10
SMÅ KANELFLÄTOR
Hembakat vetebröd uppskattas verkligen av de flesta. Och idag lönar det sig att baka hemma, det är många kronor man kan spara på att baka en sats vetebröd. Här har vi bakat små trevliga kanelflätor.
Ca 40 små flätor
50 g jäst
150 g smör eller margarin
5 dl mjölk
½ tsk salt
3 - 5 msk socker
1 tsk kanel
ca 14 dl vetemjöl (850 g)
3 msk socker
1 - 2 tsk kanel
Smula sönder jästen i en degbunke. Smält matfettet i en kastrull, häll på mjölken och värm blandningen till ca 37 grader. Rör ut jästen i litet av degspadet. Häll på resten av degspadet och arbeta degen blank och smidig. Låt den jäsa på varm och dragfri plats ca 50 minuter.
Ta upp degen på bakbordet och knåda den blank. Dela den i fyra delar och dela varje del i ca 10 jämna bitar.
Blanda samman socker och kanel. Rulla ut varje degbit till en smal, jämn längd och rulla dem i sockerblandningen. Sno eller fläta samman dem till små flätor och lägg dem på smorda plåtar. Låt dem jäsa ca 30 minuter.
Grädda i ugn vid 250 grader ca 8 minuter per plåt tills bullarna pöst upp, fått vacker färg och verkar genomgräddade. Låt bullarna svalna på galler under duk.
Ca 35 minuter att förbereda
Ca 1 1/4 timme att jäsa
Ca 8 minuter/plåt att grädda
Annorlunda:
Dela den färdigjästa degen i 4 delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka. Strö på socker och kanel och rulla ihop dem till rullar. Skär rullarna i ca 12 bitar. Lägg bullarna med snittytan uppåt i små pappersformar. Låt jäsa. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i ugn vid 250 grader ca 6 minuter per plåt tills bullarna pöst upp och fått fin färg. Eftersom dessa bröd blir något mindre förkortas också gräddningstiden något.
Festligare:
Fyll bullarna med antingen riven mandelmassa utrörd med litet smält smör eller margarin eller med pressad apelsinsaft och rivet apelsinskal. Kavla ut degen som ovan. Bred på mandelmassefyllningen. I övrigt som ovan.
Du kan också fylla bullarna med en blandning av smör eller margarin, socker och hackad mandel och ev russin.
Kom ihåg:
Spara gärna litet mjöl till utbakningen, men det är viktigt att du från början arbetar degen riktigt blank och smidig. Den ska släppa degbunken.
Grädda bullarna i mitten av ugnen. Tiden beror på hur stora bullarna är och hur mycket fyllning du har i dem. Bullarna är färdiggrädddade när de pöst upp, verkar lätta och har fått fin färg.
Tips och idéer:
Du kan pensla bröd med antingen uppvispat ägg, mjölk eller mjölk och grädde blandat eller med vatten. Ägg ger vackrast färg, vatten ger enbart en mattare yta på brödet.
Låt alltid bröd jäsa på varm - men inte för het - plats. Låt inte plåtarna eller formarna stå i drag, då försämras jäsningen. Använd bakduk eller en handduk att täcka plåtar eller formar med vid jäsning.
Frys in:
Baka gärna stor sats vetebröd och frys in för kommande behov. Låt bröden kallna ordentligt. Förpacka dem i små kvantiteter i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 6 månader.
Från Nya Mästerkocken 1984
SMÅ KANELFLÄTOR
Hembakat vetebröd uppskattas verkligen av de flesta. Och idag lönar det sig att baka hemma, det är många kronor man kan spara på att baka en sats vetebröd. Här har vi bakat små trevliga kanelflätor.
Ca 40 små flätor
50 g jäst
150 g smör eller margarin
5 dl mjölk
½ tsk salt
3 - 5 msk socker
1 tsk kanel
ca 14 dl vetemjöl (850 g)
3 msk socker
1 - 2 tsk kanel
Smula sönder jästen i en degbunke. Smält matfettet i en kastrull, häll på mjölken och värm blandningen till ca 37 grader. Rör ut jästen i litet av degspadet. Häll på resten av degspadet och arbeta degen blank och smidig. Låt den jäsa på varm och dragfri plats ca 50 minuter.
Ta upp degen på bakbordet och knåda den blank. Dela den i fyra delar och dela varje del i ca 10 jämna bitar.
Blanda samman socker och kanel. Rulla ut varje degbit till en smal, jämn längd och rulla dem i sockerblandningen. Sno eller fläta samman dem till små flätor och lägg dem på smorda plåtar. Låt dem jäsa ca 30 minuter.
Grädda i ugn vid 250 grader ca 8 minuter per plåt tills bullarna pöst upp, fått vacker färg och verkar genomgräddade. Låt bullarna svalna på galler under duk.
Ca 35 minuter att förbereda
Ca 1 1/4 timme att jäsa
Ca 8 minuter/plåt att grädda
Annorlunda:
Dela den färdigjästa degen i 4 delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka. Strö på socker och kanel och rulla ihop dem till rullar. Skär rullarna i ca 12 bitar. Lägg bullarna med snittytan uppåt i små pappersformar. Låt jäsa. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i ugn vid 250 grader ca 6 minuter per plåt tills bullarna pöst upp och fått fin färg. Eftersom dessa bröd blir något mindre förkortas också gräddningstiden något.
Festligare:
Fyll bullarna med antingen riven mandelmassa utrörd med litet smält smör eller margarin eller med pressad apelsinsaft och rivet apelsinskal. Kavla ut degen som ovan. Bred på mandelmassefyllningen. I övrigt som ovan.
Du kan också fylla bullarna med en blandning av smör eller margarin, socker och hackad mandel och ev russin.
Kom ihåg:
Spara gärna litet mjöl till utbakningen, men det är viktigt att du från början arbetar degen riktigt blank och smidig. Den ska släppa degbunken.
Grädda bullarna i mitten av ugnen. Tiden beror på hur stora bullarna är och hur mycket fyllning du har i dem. Bullarna är färdiggrädddade när de pöst upp, verkar lätta och har fått fin färg.
Tips och idéer:
Du kan pensla bröd med antingen uppvispat ägg, mjölk eller mjölk och grädde blandat eller med vatten. Ägg ger vackrast färg, vatten ger enbart en mattare yta på brödet.
Låt alltid bröd jäsa på varm - men inte för het - plats. Låt inte plåtarna eller formarna stå i drag, då försämras jäsningen. Använd bakduk eller en handduk att täcka plåtar eller formar med vid jäsning.
Frys in:
Baka gärna stor sats vetebröd och frys in för kommande behov. Låt bröden kallna ordentligt. Förpacka dem i små kvantiteter i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 6 månader.
Från Nya Mästerkocken 1984
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar