torsdag 27 april 2017

Korintkakor med sting

DAGENS RECEPT 13-05-11


KORINTKAKOR MED STING

Det här är lättbakade men ändå goda och möra småkakor för litet festliga tillfällen. Gör gärna stor sats deg och förvara i frys - grädda sedan kakor efter hand.

Ca 65 kakor

200 g smör eller margarin
3/4 dl socker
1 tsk kanel
½ tsk ingefära
½ tsk nejlikor
1½ dl korinter
drygt 4 dl vetemjöl (250 g)


Rör matfettet mjukt och poröst. Tillsätt socker, kanel, ingefära och nejlikor. Blanda korinter och mjöl. Tillsätt detta till smörblandningen och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt degen vila på kall plats minst 1 timme.

Ta ut degen och dela den mitt itu. Rulla ut varje del till en jämntjock längd. Skär längderna i jämna bitar och rulla ut varje bit till en liten rund boll. Lägg dem på plåtar och tryck till dem med en gaffel så att de plattas ut något.

Grädda kakorna i ugn vid 200 grader ca 8 minuter eller tills kakorna fått fin färg och är genomgräddade. Låt kakorna svalna på plåten. Lossa dem och lägg upp dem på galler.


Ca 20 minuter att förbereda
Ca 1 timme för degen att vila
Ca 8 minuter/plåt att grädda´


Annorlunda:
Uteslut korinterna och tillsätt i stället 1 dl grovt hackad mandel eller nötter. I övrigt som i vårt recept.

Eller låt korinterna ligga och dra ca 1 timme i litet sherry, konjak eller rom. Tillsätt lite av detta till degen samtidigt med korinterna. Du kan då behöva öka mjölmängden något. Du kan, om du vill, utesluta kryddorna i degen. I övrigt som i vårt recept.

Eller använd russin i stället för korinter. Blanda också ca 3 msk hackade, syltade apelsinskal i degen.

Kom ihåg:
Låt alltid en mördeg vila en stund innan du bakar ut den. Degen blir då lättare att hantera och smidigare. Mjölet sväller något, när degen får vila.

Svep in degen i aluminiumfolie eller plastfilm när den ska förvaras. Den kan annars lätt torka till på ytan.

Tips och idéer:
Det är bra att alltid skölja russin och korinter, innan du använder dem. Skölj dem gärna i litet varmt vatten. Ta upp dem, låt dem rinna av och torka dem på handduk eller med hushållspapper. Om du sköljer dem i varmt vatten sväller de något och blir mjukare.

Russin som torkat kan du låta ligga i ljummet vatten några timmar. Då blir de fräscha igen.

Frys in:
Både degen till de här kakorna och de färdiga kakorna går att frysa. Förpacka degen utrullad i plastfilm. Då går det lätt att skära den i skivor, när du ska grädda kakor. Förvara kakorna i burkar med tättslutande lock. Förvaringstid för deg ca 2 månader, för kakor ca 3 månader.


Från Nya Mästerkocken 1984



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar