DAGENS RECEPT 13-05-12
MJUKA TUNNBRÖDSKAKOR
En mjuk, rund kaka med gott smör är för många den bästa smörgåsen av alla. Då behövs inget pålägg, man kan t o m rulla ihop brödet till en rulle och äta direkt. Pröva det här receptet.
Ca 12 små kakor
50 g jäst
5 dl vatten
1 dl matolja
1 tsk salt
1 tsk stött anis
1 tsk stött fänkål
4 dl kornmjöl (160 g)
ca 12 dl matbrödsmjöl av vete (ca 660 g)
Smula sönder jästen i en degbunke. Värm vattnet och oljan till ca 37 grader och rör ut jästen med litet av degspadet. Tillsätt resten av degspadet och salt, anis och fänkål. Rör ned kornmjölet. Tillsätt matbrödsmjölet, litet i sänder. Arbeta degen hela tiden, så att den blir blank och smidig. Täck över bunken med en bakduk och låt degen jäsa på varm, dragfri plats ca 55 minuter.
Ta upp degen på bakbordet och knåda den blank och smidig igen. Dela degen i fyra delar. Kavla ut varje del till en ganska tunn kaka, ca ½ cm. Ta med runt mått ut ca 3 kakor på varje degkaka. Nagga dem på bägge sidor. Lägg kakorna på smorda plåtar. Låt dem jäsa ca 20 minuter eller till sin dubbla tjocklek.
Grädda kakorna i ugn vid 250 - 275 grader ca 7 minuter eller tills de pöst upp och verkar lätta och genomgräddade. Servera genast med gott smör.
Ca 25 minuter att förbereda
Ca 1 1/4 timme att jäsa
Ca 7 minuter att grädda
Annorlunda:
Gör degen som i vårt recept. Dela den i 4 delar. Kavla ut degen till jämntjocka kakor, lagom stora för en plåt. Låt dem jäsa ca 20 minuter. Pensla dem med litet sirap utrörd med varmt vatten. Strö över litet extra anis och fänkål. Grädda kakorna i ugn vid 250 grader ca 10 minuter eller tills de fått fin färg och är genomgräddade.
Snabbare:
Låt degen jäsa bara en gång. Knåda den smidig och kavla ut den direkt till runda kakor. Lägg dem på plåt och låt dem jäsa ca 30 minuter. Grädda som i vårt recept. Kakorna kan bli något torrare och sprödare än om de får jäsa två gånger, men eftersom de helst ska ätas varma spelar det mindre roll.
Kom ihåg:
Du kan använda smör eller margarin i degen i stället för olja, men oljan gör den här degen smidigare och lättare att kavla.
Använd en grov gaffel att nagga bröden med om du inte har en brödnagg. Nagga på bägge sidor, annars blir bröden gärna blåsiga och ihåliga.
Tips och idéer:
De här bröden går lätt att rulla ihop till rullar, medan de ännu är varma. När de kallnat blir de spröda och vill gärna gå sönder.
En god smörgås får du om du brer på smör och strör över ytterst litet riven pepparrot. Lägg på tunna skivor av rostbiff, rökt renstek eller hamburgerkött. Rulla ihop till en rulle. Du kan byta ut pepparroten mot senap eller rikligt med klippt kryddgrönt.
Frys in:
De här bröden är godast nygräddade. Vill du ändå frysa in en del så låt kakorna svalna helt. Förpacka väl i tätt frysemballage. Lägg gärna en remsa smörpapper mellan varje. Värm kakorna i ugn vid 200 grader ca 5 minuter när de ska serveras. Förvaringstid ca 5 månader.
Från Nya Mästerkocken 1984
MJUKA TUNNBRÖDSKAKOR
En mjuk, rund kaka med gott smör är för många den bästa smörgåsen av alla. Då behövs inget pålägg, man kan t o m rulla ihop brödet till en rulle och äta direkt. Pröva det här receptet.
Ca 12 små kakor
50 g jäst
5 dl vatten
1 dl matolja
1 tsk salt
1 tsk stött anis
1 tsk stött fänkål
4 dl kornmjöl (160 g)
ca 12 dl matbrödsmjöl av vete (ca 660 g)
Smula sönder jästen i en degbunke. Värm vattnet och oljan till ca 37 grader och rör ut jästen med litet av degspadet. Tillsätt resten av degspadet och salt, anis och fänkål. Rör ned kornmjölet. Tillsätt matbrödsmjölet, litet i sänder. Arbeta degen hela tiden, så att den blir blank och smidig. Täck över bunken med en bakduk och låt degen jäsa på varm, dragfri plats ca 55 minuter.
Ta upp degen på bakbordet och knåda den blank och smidig igen. Dela degen i fyra delar. Kavla ut varje del till en ganska tunn kaka, ca ½ cm. Ta med runt mått ut ca 3 kakor på varje degkaka. Nagga dem på bägge sidor. Lägg kakorna på smorda plåtar. Låt dem jäsa ca 20 minuter eller till sin dubbla tjocklek.
Grädda kakorna i ugn vid 250 - 275 grader ca 7 minuter eller tills de pöst upp och verkar lätta och genomgräddade. Servera genast med gott smör.
Ca 25 minuter att förbereda
Ca 1 1/4 timme att jäsa
Ca 7 minuter att grädda
Annorlunda:
Gör degen som i vårt recept. Dela den i 4 delar. Kavla ut degen till jämntjocka kakor, lagom stora för en plåt. Låt dem jäsa ca 20 minuter. Pensla dem med litet sirap utrörd med varmt vatten. Strö över litet extra anis och fänkål. Grädda kakorna i ugn vid 250 grader ca 10 minuter eller tills de fått fin färg och är genomgräddade.
Snabbare:
Låt degen jäsa bara en gång. Knåda den smidig och kavla ut den direkt till runda kakor. Lägg dem på plåt och låt dem jäsa ca 30 minuter. Grädda som i vårt recept. Kakorna kan bli något torrare och sprödare än om de får jäsa två gånger, men eftersom de helst ska ätas varma spelar det mindre roll.
Kom ihåg:
Du kan använda smör eller margarin i degen i stället för olja, men oljan gör den här degen smidigare och lättare att kavla.
Använd en grov gaffel att nagga bröden med om du inte har en brödnagg. Nagga på bägge sidor, annars blir bröden gärna blåsiga och ihåliga.
Tips och idéer:
De här bröden går lätt att rulla ihop till rullar, medan de ännu är varma. När de kallnat blir de spröda och vill gärna gå sönder.
En god smörgås får du om du brer på smör och strör över ytterst litet riven pepparrot. Lägg på tunna skivor av rostbiff, rökt renstek eller hamburgerkött. Rulla ihop till en rulle. Du kan byta ut pepparroten mot senap eller rikligt med klippt kryddgrönt.
Frys in:
De här bröden är godast nygräddade. Vill du ändå frysa in en del så låt kakorna svalna helt. Förpacka väl i tätt frysemballage. Lägg gärna en remsa smörpapper mellan varje. Värm kakorna i ugn vid 200 grader ca 5 minuter när de ska serveras. Förvaringstid ca 5 månader.
Från Nya Mästerkocken 1984
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar