DAGENS RECEPT 13-05-28
PARMESANBRÖD MED ÖRTKRYDDOR
Som en riktigt vacker kaka ligger det här goda brödet - flätat och snott som en spiral. Inte alls svårt att göra. Smaken är ljuvlig och passar särskilt bra till soppa eller buljong.
1 stort bröd
50 g jäst
3 dl mjölk
2 msk matolja
1 tsk salt
2 tsk blandade örtkryddor, t ex
oregano, rosmarin, körvel, dragon
1 ägg
1½ dl riven parmesan
ca 7½ dl ljust matbrödsmjöl (ca 450 g)
Pensling:
1 äggvita
riven parmesan
örtkryddor
kummin
Smula sönder jästen i en degbunke. Värm mjölken med matoljan till ca 37 grader. Rör ut jästen i litet av vätskan. Häll i resten av vätskan och tillsätt salt och örtkryddor. Tillsätt ägget, osten och mjölet litet i sänder. Arbeta degen riktigt blank och smidig. Dofta över litet mjöl. Låt degen jäsa på varm, dragfri plats ca 40 minuter.
Ta upp degen på bakbordet och arbeta den smidig. Dela den mitt itu och rulla ut varje del till en lång, smal längd. Sno ihop bägge längderna till en spiralfläta. Lägg sedan denna fläta på smord plåt till en rund kaka genom att börja inifrån mitten och forma längden runt hela tiden. vik in den sista, yttersta delen av degen under kakan.
Låt kakan jäsa på plåten ca 20 minuter. Pensla med äggvita. Strö över ost, örtkryddor och kummin. Grädda i ugn vid 200 grader ca 20 minuter. Öka värmen till 225 grader och grädda ytterligare ca 10 minuter eller tills brödet fått fin färg och verkar lätt och genomgräddat.
Låt det svalna under duk.
Ca 30 minuter att förbereda
Ca 1 timme att jäsa
Ca 30 minuter att grädda
Annorlunda:
Gör degen, låt den jäsa och ta upp den på bakbordet. Knåda den blank och smidig. Dela den i tre delar. Rulla ut varje del till en längd och fläta ihop dem till en tjock fläta. Lägg flätan i en smord, avlång brödform, 2 liter. Strö över riven ost och kryddor. Låt den jäsa till sin dubbla storlek. Grädda i ugn vid 175 - 200 grader ca 30 minuter eller tills brödet jäst upp, fått fin färg och verkar genomgräddat. Stjälp upp brödet och låt det kallna under formen, då får det mjuk yta. Vill du ha knaprig skorpa låter du det kallna direkt utan att täcka över det.
Snabbare:
Låt degen jäsa bara en gång, d v s baka ut brödet direkt och lägg det på plåten. Låt det jäsa. Pensla och grädda som i vårt recept.
Kom ihåg:
Parmesanost är en italiensk ost. Den är hård i konsistensen, har oftast svart ytterskikt och används mest till att riva och strö över rätter, t ex kokt pasta, gratänger och liknande. Den säljs mest redan färdigriven i små påsar.
Du kan använda annan stark riven ost till vårt bröd. Riv den på den fina sidan av rivjärnet.
Tips och idéer:
Du kan byta ut en del av matbrödsmjölet mot grahamsmjöl. Du kan också blanda ca 1 dl vetegroddar eller vetekli i degen. Brödet blir då grövre och något torrare.
Du kan baka degen till små runda kakor och strö över ost och kryddor som i vårt recept. Det blir då trevliga kuvertbröd att servera till bl a soppa.
Frys in:
Det här brödet går att frysa in. Dela det ev i mindre stycken. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 4 månader.
Från Nya Mästerkocken 1984
PARMESANBRÖD MED ÖRTKRYDDOR
Som en riktigt vacker kaka ligger det här goda brödet - flätat och snott som en spiral. Inte alls svårt att göra. Smaken är ljuvlig och passar särskilt bra till soppa eller buljong.
1 stort bröd
50 g jäst
3 dl mjölk
2 msk matolja
1 tsk salt
2 tsk blandade örtkryddor, t ex
oregano, rosmarin, körvel, dragon
1 ägg
1½ dl riven parmesan
ca 7½ dl ljust matbrödsmjöl (ca 450 g)
Pensling:
1 äggvita
riven parmesan
örtkryddor
kummin
Smula sönder jästen i en degbunke. Värm mjölken med matoljan till ca 37 grader. Rör ut jästen i litet av vätskan. Häll i resten av vätskan och tillsätt salt och örtkryddor. Tillsätt ägget, osten och mjölet litet i sänder. Arbeta degen riktigt blank och smidig. Dofta över litet mjöl. Låt degen jäsa på varm, dragfri plats ca 40 minuter.
Ta upp degen på bakbordet och arbeta den smidig. Dela den mitt itu och rulla ut varje del till en lång, smal längd. Sno ihop bägge längderna till en spiralfläta. Lägg sedan denna fläta på smord plåt till en rund kaka genom att börja inifrån mitten och forma längden runt hela tiden. vik in den sista, yttersta delen av degen under kakan.
Låt kakan jäsa på plåten ca 20 minuter. Pensla med äggvita. Strö över ost, örtkryddor och kummin. Grädda i ugn vid 200 grader ca 20 minuter. Öka värmen till 225 grader och grädda ytterligare ca 10 minuter eller tills brödet fått fin färg och verkar lätt och genomgräddat.
Låt det svalna under duk.
Ca 30 minuter att förbereda
Ca 1 timme att jäsa
Ca 30 minuter att grädda
Annorlunda:
Gör degen, låt den jäsa och ta upp den på bakbordet. Knåda den blank och smidig. Dela den i tre delar. Rulla ut varje del till en längd och fläta ihop dem till en tjock fläta. Lägg flätan i en smord, avlång brödform, 2 liter. Strö över riven ost och kryddor. Låt den jäsa till sin dubbla storlek. Grädda i ugn vid 175 - 200 grader ca 30 minuter eller tills brödet jäst upp, fått fin färg och verkar genomgräddat. Stjälp upp brödet och låt det kallna under formen, då får det mjuk yta. Vill du ha knaprig skorpa låter du det kallna direkt utan att täcka över det.
Snabbare:
Låt degen jäsa bara en gång, d v s baka ut brödet direkt och lägg det på plåten. Låt det jäsa. Pensla och grädda som i vårt recept.
Kom ihåg:
Parmesanost är en italiensk ost. Den är hård i konsistensen, har oftast svart ytterskikt och används mest till att riva och strö över rätter, t ex kokt pasta, gratänger och liknande. Den säljs mest redan färdigriven i små påsar.
Du kan använda annan stark riven ost till vårt bröd. Riv den på den fina sidan av rivjärnet.
Tips och idéer:
Du kan byta ut en del av matbrödsmjölet mot grahamsmjöl. Du kan också blanda ca 1 dl vetegroddar eller vetekli i degen. Brödet blir då grövre och något torrare.
Du kan baka degen till små runda kakor och strö över ost och kryddor som i vårt recept. Det blir då trevliga kuvertbröd att servera till bl a soppa.
Frys in:
Det här brödet går att frysa in. Dela det ev i mindre stycken. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 4 månader.
Från Nya Mästerkocken 1984
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar