torsdag 27 april 2017

Rabarberpaj med kolasås

RABARBERPAJ MED KOLASÅS

Läcker rabarberpaj med årets första rabarber. Som en extra smaklig finess ringlar du varm kolasås över pajen före servering.

Ca 6 personer

Smuldeg:
150 g smör eller margarin
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
2 msk socker
1 ägg

Fyllning:
500 g rabarber
½ dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk potatismjöl

Kolasås:
1 dl vispgrädde
½ dl cane syrup
½ dl råsocker

Sätt ugnen på 200 grader.

Hacka snabbt samman ingredienserna till smuldegen. Tryck ut ca 3/4 av degen i botten och en bit upp på kanten i en ugnsfast form. Den mindre degbiten läggs kylskåpskallt att vila. Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen ca 10 minuter.

Skär rabarbern i ca 2 cm stora bitar och strö ut dem i pajskalet. Blanda samman socker, vaniljsocker och potatismjöl och strö blandningen över rabarbern. Ta fram den kalla degen och smula den över pajen. Grädda i nedre delen av ugnen ytterligare ca 25 minuter.

Mät upp vispgrädde, sirap och råsocker i en kastrull. Värm upp blandningen under omrörning och sjud tills den tjocknar något, ca 6 minuter. Ringla den nykokta kolasåsen över pajen och servera, gärna tillsammans med vaniljglass.

Ur Allers nr 16/12.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar