torsdag 27 april 2017

Ljuvlig toscaäppelpaj

LJUVLIG TOSCAÄPPELPAJ

En härlig dessertpaj att avsluta en fin middag med! Eller annars också!

Ca 10 bitar

125 g smör eller margarin
3½ dl vetemjöl
1 msk mörk sirap
2 tsk vaniljsocker

Fyllning:
4 äpplen
½ dl mörk sirap
½ dl vatten
2 msk potatismjöl

Tosca:
100 g smör
1 dl mörk sirap
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
100 g mandelspån


Sätt ugnen på 200 grader.

Mixa samman smör, mjöl, sirap och vaniljsocker i en matberedare. Kavla ut degen på mjölat bakbord och klä en pajform, ca 24 cm i diameter, med degen. Förgrädda pajskalet 10 minuter.

Fyllning:
Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i småbitar och lägg i en kastrull. Tillsätt sirap, vatten och potatismjöl och koka under omrörning tills äpplena mjuknat något, ca 3 minuter. Häll blandningen i pajskalet.

Tosca:
Blanda ingredienserna till smeten i en kastrull och sjud under omrörning tills smeten tjocknat. Bred ut den över äpplena.

Grädda pajen mitt i ugnen tills toscan fått fin färg, ca 15 minuter. Servera ljummen med vaniljsås.

Smaklig måltid!

Bella

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar