MOUSSEDRÖM MED VIT CHOKLAD
OCH JORDGUBBAR
Här frossar vi i mousser, både på vit choklad och på jordgubbar! Tårtan innehåller riktigt mycket grädde, men så räcker den också till många.
Ca 14 bitar
Jordgubbsmousse:
500 g jordgubbar (1 l)
5 gelatinblad
3 äggulor
2 dl florsocker
6 dl vispgrädde
Vit chokladmousse:
2 gelatinblad
200 g vit choklad
3 dl vispgrädde
2 äggulor
jordgubbar till garnering
Börja med jordgubbsmoussen. Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter. Ansa och mixa jordgubbarna till en slät puré med stavmixer eller i matberedare. Vispa äggulor och florsocker fluffigt. Vispa grädden för sig. Värm ½ dl av jordgubbspurén i en kastrull. Ta upp gelatinbladen och lägg dem i den varma purén. Smält dem under omrörning på svag värme. Rör ned gelatinblandningen i resten av jordgubbspurén. Blanda försiktigt ned äggsmeten i purén och sedan grädden.
Klä insidan av en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter, med plastfolie. Låt folien gå en bit över kanten. Häll smeten i formen och ställ i frysen 4 timmar.
Vit chokladmousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter. Finhacka chokladen. Vispa 2 dl av grädden fluffigt och ställ i kylen. Koka upp resten av grädden i en kastrull och ta från värmen. Ta upp gelatinbladen och lägg dem i kastrullen. Tillsätt chokladen och låt smälta under omrörning.
Vispa äggulorna. Rör ned dem i chokladblandningen och vänd därefter ned den vispade grädden, litet i taget. Häll chokladmoussen på den frysta jordgubbsmoussen. Ställ i kylen. Låt stå minst 3 timmar före servering.
Garnera med jordgubbar.
Från Buffé nr 5/2013
OCH JORDGUBBAR
Här frossar vi i mousser, både på vit choklad och på jordgubbar! Tårtan innehåller riktigt mycket grädde, men så räcker den också till många.
Ca 14 bitar
Jordgubbsmousse:
500 g jordgubbar (1 l)
5 gelatinblad
3 äggulor
2 dl florsocker
6 dl vispgrädde
Vit chokladmousse:
2 gelatinblad
200 g vit choklad
3 dl vispgrädde
2 äggulor
jordgubbar till garnering
Börja med jordgubbsmoussen. Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter. Ansa och mixa jordgubbarna till en slät puré med stavmixer eller i matberedare. Vispa äggulor och florsocker fluffigt. Vispa grädden för sig. Värm ½ dl av jordgubbspurén i en kastrull. Ta upp gelatinbladen och lägg dem i den varma purén. Smält dem under omrörning på svag värme. Rör ned gelatinblandningen i resten av jordgubbspurén. Blanda försiktigt ned äggsmeten i purén och sedan grädden.
Klä insidan av en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter, med plastfolie. Låt folien gå en bit över kanten. Häll smeten i formen och ställ i frysen 4 timmar.
Vit chokladmousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter. Finhacka chokladen. Vispa 2 dl av grädden fluffigt och ställ i kylen. Koka upp resten av grädden i en kastrull och ta från värmen. Ta upp gelatinbladen och lägg dem i kastrullen. Tillsätt chokladen och låt smälta under omrörning.
Vispa äggulorna. Rör ned dem i chokladblandningen och vänd därefter ned den vispade grädden, litet i taget. Häll chokladmoussen på den frysta jordgubbsmoussen. Ställ i kylen. Låt stå minst 3 timmar före servering.
Garnera med jordgubbar.
Från Buffé nr 5/2013
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar