fredag 28 april 2017

Glasstårta med jordgubbar

GLASSTÅRTA MED JORDGUBBAR

På en mandelmassebotten med mörk choklad ligger en fräsch jordgubbsglass smaksatt med vit choklad. Jordgubbarna kan bytas ut mot hallon.

8 - 10 bitar

Tårtbotten:
3 äggvitor
1½ dl florsocker
200 g mandelmassa
100 g hackad mörk choklad

Fyllning:
3 gelatinblad
3 äggulor
1 dl florsocker
100 g vit choklad
2½ dl kesella med vanilj
eller 2½ dl kesella + 2 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
½ l färska jordgubbar
eller 1 pkt (250 g) osockrade djupfrysta

Garnering:
ca 1 l färska jordgubbar


Spänn ett bakplåtspapper i botten av en stor kakform, ca 24 cm i diameter, med löstagbar kant. Sätt ugnen på 150 grader.

Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd ned florsocker och vispa tills massan är blank och tjock. Riv mandelmassan på grova sidan av rivjärnet och vänd ned den tillsammans med hackad choklad. Bred ut smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen 40 - 50 minuter. Låt bottnen kallna.

Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Vispa äggulor och socker pösigt. Smält chokladen i en skål över sjudande vatten. Blanda med kesella. Vispa grädden till hårt skum. Lyft upp gelatinbladen och smält dem på svag värme i en kastrull tillsammans med 1 - 2 msk vatten. Rör ned grädden och gelatinbladen i chokladsmeten. Nu är allt blandat utom jordgubbarna.

Häll ungefär 3/4 av smeten i formen. Mixa jordgubbarna i mixer eller matberedare. Rör ned jordgubbarna i resten av smeten. Bred den över och rör om litet, så får du en fin marmorering. Ställ formen övertäckt i frysen minst 6 timmar. Tårtan kan göras klar flera dagar i förväg.

Låt tårtan stå framme ca 30 minuter före servering. Garnera med jordgubbar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar