torsdag 27 april 2017

Julbröd från Småland

Ur Allt om Mat nr 10 2007.

JULBRÖD FRÅN SMÅLAND

Julbrödet får en blank och fin yta när det penslats med kaffe blandat med sirap. Får du inte tag på svagdricka går det bra att använda lika delar lättöl och julmust.

3 bröd

5 dl vetemjöl
5 dl svagdricka
1 1/2 dl mörk sirap
1/2 dl rapsolja
2 tsk malda brödkryddor
2 tsk salt
2 1/2 dl mjölk
50 g jäst
15 dl rågsikt

Pensling:
1 msk kallt kaffe
1 msk mörk sirap


Sätt ugnen på 200 grader.

Rör ut 2 dl av vetemjölet med svagdrickan i en kastrull. Låt koka upp under omrörning. Tillsätt sirap, olja och kryddor och låt svalna.

Värm mjölken till 37 grader. Smula jästen i en bunke. Häll över litet av mjölken och rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av mjölken, sirapssmet och rågsikt. Arbeta degen smidig och låt jäsa övertäckt ca 40 minuter.

Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den med resten av vetemjölet. Dela degen i 3 bitar och forma dem till runda, släta bullar. Lägg bullarna på bakpappersklädd plåt och låt jäsa övertäckta ca 20 minuter.

Blanda kaffe och sirap och pensla bröden. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 minuter. Täck bröden med bakpapper om de ser ut att bli för mörka. Låt bröden kallna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar