Från Allt om Mat nr 5 1995.
HALLONKAKA MED LÄTTVISPAD ROMGRÄDDE
Hallonkakan ska serveras ljummen medan grädden ska vara kylskåpskall, lättvispad, endast lätt sötad och smaksatt med rom. Allt kan vara förberett i god tid före serveringen.
8 personer
2 stora ägg
2 dl socker
2 1/4 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
200 g lösfrysta hallon, ca 5 dl
100 - 125 g kylskåpskallt smör
Tillbehör:
3 - 4 dl vispgrädde
2 1/2 - 3 msk socker
3 - 4 msk mörk rom
Garnering:
florsocker
ev citronmeliss
ev några extra hallon
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Sikta i mjölet och bakpulvret och vänd ned det i äggsmeten. Bred ut smeten i en smord, ugnssäker, låg vid form som mäter ca 28 cm i diameter. Fördela hallonen, tagna direkt ur frysen, över smeten.
Hyvla det kylskåpskalla smöret i tunna skivor med osthyvel och täck kakan med det. Grädda kakan på galler i mitten av ugnen 30 - 35 minuter.
Vispa grädden med sockret (inte för hårt) och smaksätt den med rom. Låt hallonkakan svalna av, eller värm på den om den är förberedd i förväg, så att den är väl ljummen när den serveras. Pudra över kakan med florsocker och garnera ev med hallon och citronmeliss.
Bjud den kalla romgrädden till.
HALLONKAKA MED LÄTTVISPAD ROMGRÄDDE
Hallonkakan ska serveras ljummen medan grädden ska vara kylskåpskall, lättvispad, endast lätt sötad och smaksatt med rom. Allt kan vara förberett i god tid före serveringen.
8 personer
2 stora ägg
2 dl socker
2 1/4 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
200 g lösfrysta hallon, ca 5 dl
100 - 125 g kylskåpskallt smör
Tillbehör:
3 - 4 dl vispgrädde
2 1/2 - 3 msk socker
3 - 4 msk mörk rom
Garnering:
florsocker
ev citronmeliss
ev några extra hallon
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Sikta i mjölet och bakpulvret och vänd ned det i äggsmeten. Bred ut smeten i en smord, ugnssäker, låg vid form som mäter ca 28 cm i diameter. Fördela hallonen, tagna direkt ur frysen, över smeten.
Hyvla det kylskåpskalla smöret i tunna skivor med osthyvel och täck kakan med det. Grädda kakan på galler i mitten av ugnen 30 - 35 minuter.
Vispa grädden med sockret (inte för hårt) och smaksätt den med rom. Låt hallonkakan svalna av, eller värm på den om den är förberedd i förväg, så att den är väl ljummen när den serveras. Pudra över kakan med florsocker och garnera ev med hallon och citronmeliss.
Bjud den kalla romgrädden till.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar