torsdag 27 april 2017

Hallonkaka med lättvispad romgrädde

Från Allt om Mat nr 5 1995.

HALLONKAKA MED LÄTTVISPAD ROMGRÄDDE

Hallonkakan ska serveras ljummen medan grädden ska vara kylskåpskall, lättvispad, endast lätt sötad och smaksatt med rom. Allt kan vara förberett i god tid före serveringen.

8 personer

2 stora ägg
2 dl socker
2 1/4 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
200 g lösfrysta hallon, ca 5 dl
100 - 125 g kylskåpskallt smör

Tillbehör:
3 - 4 dl vispgrädde
2 1/2 - 3 msk socker
3 - 4 msk mörk rom

Garnering:
florsocker
ev citronmeliss
ev några extra hallon

Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Sikta i mjölet och bakpulvret och vänd ned det i äggsmeten. Bred ut smeten i en smord, ugnssäker, låg vid form som mäter ca 28 cm i diameter. Fördela hallonen, tagna direkt ur frysen, över smeten.

Hyvla det kylskåpskalla smöret i tunna skivor med osthyvel och täck kakan med det. Grädda kakan på galler i mitten av ugnen 30 - 35 minuter.

Vispa grädden med sockret (inte för hårt) och smaksätt den med rom. Låt hallonkakan svalna av, eller värm på den om den är förberedd i förväg, så att den är väl ljummen när den serveras. Pudra över kakan med florsocker och garnera ev med hallon och citronmeliss.

Bjud den kalla romgrädden till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar