onsdag 26 april 2017

Jordgubbsmoussetårta på krispig chokladbotten

Ur Allt om Mat Sommarspecial 2007.

JORDGUBBSMOUSSETÅRTA PÅ KRISPIG CHOKLADBOTTEN

Tårtan är glutenfri och kan förberedas någon dag innan och förvaras i frysen. Botten av Rice Krispies mjuknar vid lång förvaring i frys eller kyl.

20 bitar

Botten:
200 g vit choklad
6 dl Rice Krispies

Mousse:
1 l färska eller 900 g frysta, tinade jordgubbar
2 1/2 dl socker
rivet skal av 1 citron
1/2 dl pressad citronsaft
7 gelatinblad
4 dl vispgrädde
3 dl turkisk yoghurt

Servering:
färska jordgubbar


Klä två avlånga 1 1/2-litersformar med bakplåtspapper  så att botten och sidorna täcks.

Smält den vita chokladen i en skål över vattenbad eller i mikron. Rör ned Rice Krispies och fördela i botten på de båda formarna. Ställ kallt att stelna.

Mixa jordgubbar, socker, citronskal och -saft tills sockret löst sig i en matberedare eller mixer. Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter. Vispa under tiden grädden fluffig i en stor skål. Rör ned yoghurt och jordgubbsmix men spara 1 - 1 1/2 dl till rippel.

Lyft upp gelatinbladen och smält dem på svag värme i en kastrull. Rör ned ett par dl av gräddblandningen i gelatinbladen och häll det i en fin stråle under omrörning i moussen. Fördela moussen över bottnarna. Häll ripplet i en ringlande rörelse överst och ställ formarna i frysen.

Ta fram moussen 1 timme före servering, lossa formarna och dra av papperet. Låt stå i sval eller rumstemperatur. Servera gärna färska jordgubbar eller andra bär till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar