torsdag 27 april 2017

Äppelkaka från Herresta

Ur Allt om Mat nr  16 1997.

ÄPPELKAKA FRÅN HERRESTA

Hälften mjöl och hälften ströbröd är troligen en av förklaringarna till det saftiga resultatet.

10 - 12 bitar

3 ägg
2 1/2 dl socker
100 g smör
2 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 dl ströbröd
2 tsk bakpulver
3 msk kanel
100 g grovriven mandelmassa
3 äpplen, ca 350 g


Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en 1 1/2-liters rund bakform.

Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret och låt det svalna. Blanda vetemjöl, ströbröd, bakpulver och kanel i en bunke. Grovriv mandelmassan. Skala, kärna ur och skär äpplena i sockerbitsstora tärningar.

Rör först ned mjölblandningen i äggsmeten och sedan det avsvalnade smöret. Tillsätt mandelmassan. Blanda väl. Vänd till sist ned äppelbitarna. Häll smeten i formen. Grädda kakan på nedersta falsen ca 1 timme. Prova med sticka.

Låt kakan svalna något i formen och stjälp sedan upp den. Servera som den är eller tillsammans med litet lättvispad grädde eller en god vaniljsås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar