DAGENS RECEPT 13-06-25
MUNKRINGAR - DOUGHNUTS
Man behöver inte vara Amerika-frälst för att tycka om doughnuts eller munkar. De är inte svåra att göra och smakar härligt till kaffe eller te.
Ca 24 munkar
2 ägg
2 dl socker
2 msk mjukt smör eller margarin
½ tsk salt
ca 6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk stött kardemumma eller mald kanel
1½ dl filmjölk
socker
ev kanel
ev kokosflingor
flottyr eller olja
Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt matfettet och vispa tills det blandat sig väl. Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt filmjölk och mjölblandning till äggsmeten växelvis. Smeten blir ganska lös. Täck över degen och låt den stå kallt ca 1 timme.
Mjöla bakbordet. Ta upp ungefär hälften av degen åt gången. Kavla snabbt ut till en tjock kaka. Ta med runt mått ut kakor, ca 8 cm i diameter. Ta ut ett runt hål med t ex ett lock till en kryddburk. Låt kakorna stå ca 10 minuter.
Hetta upp flottyren eller oljan i en tjockbottnad gryta. Kontrollera temperaturen med en bit vitt bröd, den ska snabbt få fin brun färg. Lägg några kakor i sänder i det varma matfettet. Sjud dem tills de pöst upp och fått fin färg. Vänd dem så att de får fin färg på bägge sidor. Fortsätt med resten av degen. Rulla kakorna i socker, socker-kanel blandat eller kokosflingor.
Ca 30 minuter att förbereda
Ca 1 timme för degen att vila
Temperatur på oljan ca 175 grader
Kom ihåg:
Kontrollera alltid temperaturen noggrant när du friterar. Har du för hög temperatur blir det du friterar bränt på ytan innan det är genomgräddat. Har du för låg temperatur hinner det suga åt sig alldeles för mycket fett och blir kladdigt och fettdrypande. Det finns utmärkta termometrar att använda. Om du inte har termometer kan du göra det s k brödprovet. Lägg i en bit vitt bröd. Blir den vackert brynt på ca 1 minut är temperaturen den rätta, d v s 175 grader.
Var aktsam när du friterar. Ha alltid ett lock till hands att lägga över fettet, om det skulle börja stänka.
Ha aldrig en kastrull med vatten eller någon annan vätska kokande bredvid frityrgrytan när du friterar. Om vattnet kokar över och hamnar i frityrgrytan stänker det heta fettet genast upp som en fontän, och du kan bränna dig svårt.
Lägg aldrig ned för mycket åt gången i frityrgrytan. Då svalnar fettet och det tar längre tid att få en frasig och fin brun yta.
Låt alltid frityrstekta/kokta varor rinna av på hushållspapper innan du serverar dem. Papperet suger åt sig överflödigt fett.
Du kan använda antingen olja eller flottyr att koka doughnuts i. Vilket du väljer är en smaksak.
Tips och idéer:
Fritera = flottyrkoka också "hålen" som du tagit ut med mått. Det blir små trevliga runda bollar.
Du kan dofta florsocker över de varma munkarna eller rulla dem i kokosflingor eller hackad eller mald mandel.
Du kan också glasera dem med florsocker utrört med litet vatten eller citronsaft.
Från Nya Mästerkocken 1984
MUNKRINGAR - DOUGHNUTS
Man behöver inte vara Amerika-frälst för att tycka om doughnuts eller munkar. De är inte svåra att göra och smakar härligt till kaffe eller te.
Ca 24 munkar
2 ägg
2 dl socker
2 msk mjukt smör eller margarin
½ tsk salt
ca 6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk stött kardemumma eller mald kanel
1½ dl filmjölk
socker
ev kanel
ev kokosflingor
flottyr eller olja
Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt matfettet och vispa tills det blandat sig väl. Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt filmjölk och mjölblandning till äggsmeten växelvis. Smeten blir ganska lös. Täck över degen och låt den stå kallt ca 1 timme.
Mjöla bakbordet. Ta upp ungefär hälften av degen åt gången. Kavla snabbt ut till en tjock kaka. Ta med runt mått ut kakor, ca 8 cm i diameter. Ta ut ett runt hål med t ex ett lock till en kryddburk. Låt kakorna stå ca 10 minuter.
Hetta upp flottyren eller oljan i en tjockbottnad gryta. Kontrollera temperaturen med en bit vitt bröd, den ska snabbt få fin brun färg. Lägg några kakor i sänder i det varma matfettet. Sjud dem tills de pöst upp och fått fin färg. Vänd dem så att de får fin färg på bägge sidor. Fortsätt med resten av degen. Rulla kakorna i socker, socker-kanel blandat eller kokosflingor.
Ca 30 minuter att förbereda
Ca 1 timme för degen att vila
Temperatur på oljan ca 175 grader
Kom ihåg:
Kontrollera alltid temperaturen noggrant när du friterar. Har du för hög temperatur blir det du friterar bränt på ytan innan det är genomgräddat. Har du för låg temperatur hinner det suga åt sig alldeles för mycket fett och blir kladdigt och fettdrypande. Det finns utmärkta termometrar att använda. Om du inte har termometer kan du göra det s k brödprovet. Lägg i en bit vitt bröd. Blir den vackert brynt på ca 1 minut är temperaturen den rätta, d v s 175 grader.
Var aktsam när du friterar. Ha alltid ett lock till hands att lägga över fettet, om det skulle börja stänka.
Ha aldrig en kastrull med vatten eller någon annan vätska kokande bredvid frityrgrytan när du friterar. Om vattnet kokar över och hamnar i frityrgrytan stänker det heta fettet genast upp som en fontän, och du kan bränna dig svårt.
Lägg aldrig ned för mycket åt gången i frityrgrytan. Då svalnar fettet och det tar längre tid att få en frasig och fin brun yta.
Låt alltid frityrstekta/kokta varor rinna av på hushållspapper innan du serverar dem. Papperet suger åt sig överflödigt fett.
Du kan använda antingen olja eller flottyr att koka doughnuts i. Vilket du väljer är en smaksak.
Tips och idéer:
Fritera = flottyrkoka också "hålen" som du tagit ut med mått. Det blir små trevliga runda bollar.
Du kan dofta florsocker över de varma munkarna eller rulla dem i kokosflingor eller hackad eller mald mandel.
Du kan också glasera dem med florsocker utrört med litet vatten eller citronsaft.
Från Nya Mästerkocken 1984
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar