DAGENS RECEPT 13-05-15
LÖKTÅRTA MED PAPRIKA
Den här läckra löktårtan med paprika räcker väl som hel måltid med bara en stor skål sallad. Du kan servera den som lunch, middag eller kvällsmål.
1 löktårta, ca 6 portioner
3 dl vetemjöl (180 g)
100 g smör eller margarin
½ tsk salt
2 - 3 msk kallt vatten
Fyllning:
1 röd eller grön paprika
3 - 4 små purjolökar
1 tomat
1 msk smör eller margarin
1 krm salt
1 krm vitpeppar eller paprikapulver
1 dl grädde
2 dl mjölk
2 ägg
Hacka samman vetemjöl, matfett och salt. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt samman degen. Låt den vila på kall plats ca 30 minuter.
Skölj paprikan, dela den och ta noga bort alla kärnor. Skölj väl purjolök och tomat. Strimla paprikan och löken och skiva tomaten. Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt grönsakerna och låt dem fräsa på svag värme ca 5 minuter. Salta och peppra.
Kavla ut degen till en cirkel. Klä en form med löstagbar kant eller vanlig rund form med degen. Se till att degen kommer upp på kanterna. Tryck med en gaffel ett mönster runt kanten. Förbaka degen ca 15 minuter i ugn vid 200 grader.
Lägg grönsakerna i degskalet. Vispa samman grädde, mjölk och ägg. Häll detta över grönsakerna. Grädda löktårtan i ugn vid 200 grader på nedersta falsen ca 25 minuter eller tills äggstanningen stelnat och fått lätt färg. Servera genast.
Ca 30 minuter att förbereda
Ca 30 minuter för degen att vila
Ca 40 minuter att grädda
Snabbare:
Gör löktårtan med färdigköpt smördeg eller pajdeg. Du behöver ca 4 plattor smördeg till formen. Låt dem tina lätt. Lägg plattorna något omlott när du ska kavla ut dem. Kavla ut till en kaka. I övrigt som i vårt recept.
Enklare:
Gör degen och förgrädda den som i vårt recept. Lägg de råa, skivade grönsakerna i pajdegsskalet. Häll på äggstanningen. Grädda i ugn vid 175 grader ca 35 minuter eller tills äggstanningen stelnat och fått lätt färg. Grönsakerna blir något krispigare än om du först fräser dem i matfett. Strö gärna över 2 - 3 msk riven ost mot slutet av gräddningen.
Kom ihåg:
Den första färska purjolöken eller vårlök, som den ibland kallas, är mildare än purjolök och har mjäll och fin konsistens. Den kan kokas som sparris och serveras med rört smör eller som grönsak till många rätter. Den är utmärkt i sallader.
Tips och idéer:
Det är alltid klokt att förgrädda ett pajskal, om det ska fyllas med äggstanning eller annan lös fyllning. I annat fall kan degen bli lös och kladdig.
Se till att äggstanningen täcker fyllningen väl, när du har fyllt på den. I annat fall kan du snabbt vispa samman 1 ägg och 1 dl mjölk och fylla på formen med detta, om så behövs.
Frys in:
Den färdiggräddade löktårtan går fint att frysa in. Låt den kallna ordentligt. Förpacka den väl i aluminiumfolie och ta en plastpåse utanpå den. Förvaringstid ca 3 månader.
Från Nya Mästerkocken 1984
LÖKTÅRTA MED PAPRIKA
Den här läckra löktårtan med paprika räcker väl som hel måltid med bara en stor skål sallad. Du kan servera den som lunch, middag eller kvällsmål.
1 löktårta, ca 6 portioner
3 dl vetemjöl (180 g)
100 g smör eller margarin
½ tsk salt
2 - 3 msk kallt vatten
Fyllning:
1 röd eller grön paprika
3 - 4 små purjolökar
1 tomat
1 msk smör eller margarin
1 krm salt
1 krm vitpeppar eller paprikapulver
1 dl grädde
2 dl mjölk
2 ägg
Hacka samman vetemjöl, matfett och salt. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt samman degen. Låt den vila på kall plats ca 30 minuter.
Skölj paprikan, dela den och ta noga bort alla kärnor. Skölj väl purjolök och tomat. Strimla paprikan och löken och skiva tomaten. Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt grönsakerna och låt dem fräsa på svag värme ca 5 minuter. Salta och peppra.
Kavla ut degen till en cirkel. Klä en form med löstagbar kant eller vanlig rund form med degen. Se till att degen kommer upp på kanterna. Tryck med en gaffel ett mönster runt kanten. Förbaka degen ca 15 minuter i ugn vid 200 grader.
Lägg grönsakerna i degskalet. Vispa samman grädde, mjölk och ägg. Häll detta över grönsakerna. Grädda löktårtan i ugn vid 200 grader på nedersta falsen ca 25 minuter eller tills äggstanningen stelnat och fått lätt färg. Servera genast.
Ca 30 minuter att förbereda
Ca 30 minuter för degen att vila
Ca 40 minuter att grädda
Snabbare:
Gör löktårtan med färdigköpt smördeg eller pajdeg. Du behöver ca 4 plattor smördeg till formen. Låt dem tina lätt. Lägg plattorna något omlott när du ska kavla ut dem. Kavla ut till en kaka. I övrigt som i vårt recept.
Enklare:
Gör degen och förgrädda den som i vårt recept. Lägg de råa, skivade grönsakerna i pajdegsskalet. Häll på äggstanningen. Grädda i ugn vid 175 grader ca 35 minuter eller tills äggstanningen stelnat och fått lätt färg. Grönsakerna blir något krispigare än om du först fräser dem i matfett. Strö gärna över 2 - 3 msk riven ost mot slutet av gräddningen.
Kom ihåg:
Den första färska purjolöken eller vårlök, som den ibland kallas, är mildare än purjolök och har mjäll och fin konsistens. Den kan kokas som sparris och serveras med rört smör eller som grönsak till många rätter. Den är utmärkt i sallader.
Tips och idéer:
Det är alltid klokt att förgrädda ett pajskal, om det ska fyllas med äggstanning eller annan lös fyllning. I annat fall kan degen bli lös och kladdig.
Se till att äggstanningen täcker fyllningen väl, när du har fyllt på den. I annat fall kan du snabbt vispa samman 1 ägg och 1 dl mjölk och fylla på formen med detta, om så behövs.
Frys in:
Den färdiggräddade löktårtan går fint att frysa in. Låt den kallna ordentligt. Förpacka den väl i aluminiumfolie och ta en plastpåse utanpå den. Förvaringstid ca 3 månader.
Från Nya Mästerkocken 1984
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar