DAGENS RECEPT 13-04-23
KRYDDKAKA MED HONUNG
Den här kakan blir extra god och saftig genom att du blandar frukt i den. Den blir också mycket hållbar. Honungen ger den lagom sötma.
1 kaka i en 2-litersform
150 g smör eller margarin
1 dl honung
4 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk kardemumma
1 tsk malda nejlikor
1 tsk malen kanel
1 dl mjölk
2 ägg
2 dl hackade nötter eller mandlar
4 msk finhackade syltade apelsinskal
eller fikon
3 mogna bananer
1 äpple
Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa formen.
Rör matfettet ljust. Värm honungen och häll den över. Rör allt poröst. Blanda mjöl, bakpulver och kryddor. Rör ned mjölken i matfettsblandningen och tillsätt äggen och mjölblandningen växelvis. Tillsätt nötter eller mandel och apelsinskal eller fikon.
Mosa bananerna. Skala äpplet och skär det i små tärningar. Blanda i frukten i smeten. Häll smeten i den smorda formen och grädda kakan på nedre falsen i ugnen ca 1 timme. Pröva med sticka. Eftersom kakan innehåller mycket frukt kan den kräva något längre gräddningstid.
Ta ut kakan ur ugnen och lossa den försiktigt runt kanterna. Låt den stå en stund i formen. Stjälp försiktigt upp den på galler och låt den svalna.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 1 timme att grädda
Billigare:
Uteslut nötter eller mandel och tillsätt havregryn i stället. Du kan också byta ut fikonen eller apelsinskalen mot russin, eller ta två äpplen i stället för ett. I övrigt som i vårt recept.
Enklare:
Råriv äpplet till kakan i stället för att tärna det. Minska då på mängden mjölk till 3/4 dl. Äpplet ger nog saftighet. Du kan också ta 2 - 3 msk apelsinmarmelad i kakan i stället för apelsinskal.
Kom ihåg:
Mjuka kakor som innehåller frukt blir alltid mycket hållbara och saftiga. De får fin smak. Förvara sådana kakor inlindade i folie och sedan med en plastpåse om, så håller de sig bra.
Pröva alltid alla mjuka kakor med en sticka för att känna om de är färdiga. Stickan ska vara torr när du drar ut den ur kakan. Låt gärna mjuka kakor svalna under formen som du gräddat dem i.
Tips och idéer:
Det går utmärkt att använda mannagryn till att bröa en form till mjuka kakor.
Öppna aldrig ugnsluckan under den första halvtimmen, när du gräddar mjuka kakor av denna typ. Då kan kakan sjunka och blir inte så jämnt genomgräddad.
Frys in:
Det går utmärkt att frysa in den här kakan. Låt den kallna helt och dela den i mindre bitar. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 5 månader.
Från Nya Mästerkocken 1984
KRYDDKAKA MED HONUNG
Den här kakan blir extra god och saftig genom att du blandar frukt i den. Den blir också mycket hållbar. Honungen ger den lagom sötma.
1 kaka i en 2-litersform
150 g smör eller margarin
1 dl honung
4 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk kardemumma
1 tsk malda nejlikor
1 tsk malen kanel
1 dl mjölk
2 ägg
2 dl hackade nötter eller mandlar
4 msk finhackade syltade apelsinskal
eller fikon
3 mogna bananer
1 äpple
Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa formen.
Rör matfettet ljust. Värm honungen och häll den över. Rör allt poröst. Blanda mjöl, bakpulver och kryddor. Rör ned mjölken i matfettsblandningen och tillsätt äggen och mjölblandningen växelvis. Tillsätt nötter eller mandel och apelsinskal eller fikon.
Mosa bananerna. Skala äpplet och skär det i små tärningar. Blanda i frukten i smeten. Häll smeten i den smorda formen och grädda kakan på nedre falsen i ugnen ca 1 timme. Pröva med sticka. Eftersom kakan innehåller mycket frukt kan den kräva något längre gräddningstid.
Ta ut kakan ur ugnen och lossa den försiktigt runt kanterna. Låt den stå en stund i formen. Stjälp försiktigt upp den på galler och låt den svalna.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 1 timme att grädda
Billigare:
Uteslut nötter eller mandel och tillsätt havregryn i stället. Du kan också byta ut fikonen eller apelsinskalen mot russin, eller ta två äpplen i stället för ett. I övrigt som i vårt recept.
Enklare:
Råriv äpplet till kakan i stället för att tärna det. Minska då på mängden mjölk till 3/4 dl. Äpplet ger nog saftighet. Du kan också ta 2 - 3 msk apelsinmarmelad i kakan i stället för apelsinskal.
Kom ihåg:
Mjuka kakor som innehåller frukt blir alltid mycket hållbara och saftiga. De får fin smak. Förvara sådana kakor inlindade i folie och sedan med en plastpåse om, så håller de sig bra.
Pröva alltid alla mjuka kakor med en sticka för att känna om de är färdiga. Stickan ska vara torr när du drar ut den ur kakan. Låt gärna mjuka kakor svalna under formen som du gräddat dem i.
Tips och idéer:
Det går utmärkt att använda mannagryn till att bröa en form till mjuka kakor.
Öppna aldrig ugnsluckan under den första halvtimmen, när du gräddar mjuka kakor av denna typ. Då kan kakan sjunka och blir inte så jämnt genomgräddad.
Frys in:
Det går utmärkt att frysa in den här kakan. Låt den kallna helt och dela den i mindre bitar. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 5 månader.
Från Nya Mästerkocken 1984
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar