torsdag 27 april 2017

Fina vetebullar

DAGENS RECEPT 13-04-08


FINA VETEBULLAR

Detta är riktiga kalasbullar, nästan som wienerbröd. Smörfyllningen med både kardemumma och citron blir särskilt god. Gör stor sats, som vi föreslår, och frys in för kommande behov.

Ca 100 bullar

100 g jäst
150 g smör eller margarin
1 l mjölk
2 dl socker
ca 3 l vetemjöl (1,8 kg)
4 tsk kardemumma

Fyllning:
150 g rumsvarmt smör eller margarin
3 dl socker
4 tsk kardemumma
rivet skal av 3 citroner
ev 2 dl russin

Till pensling och garnering:
uppvispat ägg
pärlsocker


Smula sönder jästen i en degbunke. Smält matfettet. Häll på mjölken och låt blandningen bli fingervarm, 37°. Rör ut jästen med litet av blandningen. Tillsätt resten.

Blanda ned socker, kardemumma och större delen av mjölet. Ta undan ca 3 dl mjöl till utbakningen. Arbeta degen blank och smidig. Låt jäsa på varm, dragfri plats ca 40 minuter.

Fyllning: Tvätta och borsta citronerna väl. Riv av det yttersta gula skalet. Rör samman matfett, socker, kardemumma och citronskal. Sätt ugnen på 250°.

Ta upp degen och knåda den smidig. Dela den i 4 lika stora delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka. Bred över fyllningen och rulla samman degen eller vik den mitt itu. Skär degen i jämna bitar eller remsor. Lägg bitarna i pappersformar eller sno samman remsorna till bullar och lägg dessa i formar.

Låt bullarna jäsa ca 20 minuter. Pensla dem med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda bullarna i ugn vid 250° ca 7 minuter eller tills de pöst upp, fått fin färg och är genomgräddade.


Ca 35 minuter att förbereda
Ca 1 timme att jäsa
Ca 7 minuter/plåt att grädda


Festligare:
Fyll bullarna med mandelmassa som du smaksätter med litet citron- eller apelsinskal. Strö då gärna grovhackad mandel över bullarna innan du gräddar dem.

Enklare:
Använd bara socker och kanel till fyllning eller fyll bullarna med äppelmos, smaksatt med citron och litet kardemumma.

Annorlunda:
Skär den utkavlade degen i små jämna fyrkanter, 7 x 7 cm. Lägg ½ msk aprikossylt eller fin vaniljkräm i mitten på varje degbit. Vik ihop hörnen mot mitten som ett kuvert. Låt bullarna jäsa. Pensla och grädda dem enligt vårt recept.

Kom ihåg:
Om du har ont om plåtar när du ska jäsa och grädda bullarna, så låt en del av dem jäsa på en bricka eller ett stort skärbräde.

För att undvika att alla bullar blir färdigjästa samtidigt kan du låta en del stå kallt eller svalt att jäsa. Då går jäsningen långsammare.

Tips och idéer:
De här bullarna går fort och lätt att tina. Lägg dem på plåt och värm dem vid ca 200° några minuter. Du kan också låta dem tina i rumstemperatur. Det tar ca 30 minuter.

Så här provar du om en jäsdeg är färdigjäst: Tryck lätt med ett finger på degen. Om fördjupningen efter fingret blir kvar är degen färdig.

Frys in:
Låt bullarna kallna ordentligt. Förpacka dem i lagom stort antal i tjocka plastpåsar. Förslut dem väl. Förvaringstid ca 4 månader.


Ur Nya Mästerkocken 1984



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar