DAGENS RECEPT 13-04-09
KOKOSPAJ MED ANANAS
Vårlik och fin är den här goda kokospajen med saftig fyllning av ananaskräm. Inte svår att laga och inte så där förfärligt dyr heller. Men den är ganska mäktig.
1 paj = 10 - 12 bitar
Pajdeg:
150 g smör eller margarin
3 dl vetemjöl (180 g)
3 msk kaffegrädde
1 dl kokosflingor (35 g)
Fyllning:
2 dl kaffegrädde
1 dl ananasspad
1 ägg
1 msk potatismjöl
1 burk konserverad ananas (ca 225 g)
1 dl riven kokos eller kokosflingor
Gör pajdegen: Lägg mjölet på bakbordet. Hacka in matfettet i mjölet med ett par knivar. Tillsätt grädde och kokos. Arbeta snabbt samman till en deg. Låt den vila kallt ca 1 timme.
Gör fyllningen: Blanda grädde, ananasspad, ägg och potatismjöl i en liten tjockbottnad kastrull. Sätt kastrullen på värmen. Hetta upp blandningen på svag värme. Vispa hela tiden tills krämen tjocknar. Ta kastrullen från värmen. Rör ned kokos och den väl avrunna ananasen. Låt blandningen svalna.
Förgrädda pajskalet i ugn vid 200° ca 10 minuter. Ta ut det och låt det svalna. Häll i fyllningen. Strö över kokos, helst grovriven. Grädda i ugn vid 175 - 200° ca 20 minuter eller tills kokosen fått lätt färg i topparna och pajdegen är genomgräddad.
Servera pajen varm eller kall med vispad grädde eller glass.
Ca 25 minuter att förbereda
Ca 30 minuter att grädda
Snabbare:
Gör pajdegen och grädda pajskalet som i vårt recept. Grädda det helt färdigt, total gräddningstid ca 20 minuter. Låt pajskalet kallna. Fyll det med ananaskrämen, strö över riven rostad kokos och servera.
Festligare:
Fyll det färdiggräddade pajskalet med vispad grädde eller glass blandad med krossad ananas. Strö över rostad kokos. Garnera gärna med mörk choklad i bitar och/eller tunna skivor ananas.
Kom ihåg:
Kokos kommer från fruktköttet i kokosnöten. Fruktköttet kallas kopra och torkas och rivs sedan till flingor. Kokosflingor är ganska feta och därför härsknar de lätt. Förvara dem svalt och mörkt, gärna i kylskåp eller t o m frys.
Du kan själv riva fruktköttet från en kokosnöt. Dela det i större bitar och riv gärna på den grövsta sidan av rivjärnet. Färskriven kokos har en friskare smak än torkad.
Tips och idéer:
Du kan baka pajen på färdigköpt smördeg. Den blir då mycket frasig och fin. Pensla pajdegen med litet äggvita och strö över riven kokos innan du fyller den.
Ananas i burk är en ganska billig konserv som finns både tärnad, skivad och krossad. Den krossade ananasen är billigast.
Frys in:
Den här pajen går fint att frysa in. Förpacka den väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 2 månader.
Från Nya Mästerkocken 1984
KOKOSPAJ MED ANANAS
Vårlik och fin är den här goda kokospajen med saftig fyllning av ananaskräm. Inte svår att laga och inte så där förfärligt dyr heller. Men den är ganska mäktig.
1 paj = 10 - 12 bitar
Pajdeg:
150 g smör eller margarin
3 dl vetemjöl (180 g)
3 msk kaffegrädde
1 dl kokosflingor (35 g)
Fyllning:
2 dl kaffegrädde
1 dl ananasspad
1 ägg
1 msk potatismjöl
1 burk konserverad ananas (ca 225 g)
1 dl riven kokos eller kokosflingor
Gör pajdegen: Lägg mjölet på bakbordet. Hacka in matfettet i mjölet med ett par knivar. Tillsätt grädde och kokos. Arbeta snabbt samman till en deg. Låt den vila kallt ca 1 timme.
Gör fyllningen: Blanda grädde, ananasspad, ägg och potatismjöl i en liten tjockbottnad kastrull. Sätt kastrullen på värmen. Hetta upp blandningen på svag värme. Vispa hela tiden tills krämen tjocknar. Ta kastrullen från värmen. Rör ned kokos och den väl avrunna ananasen. Låt blandningen svalna.
Förgrädda pajskalet i ugn vid 200° ca 10 minuter. Ta ut det och låt det svalna. Häll i fyllningen. Strö över kokos, helst grovriven. Grädda i ugn vid 175 - 200° ca 20 minuter eller tills kokosen fått lätt färg i topparna och pajdegen är genomgräddad.
Servera pajen varm eller kall med vispad grädde eller glass.
Ca 25 minuter att förbereda
Ca 30 minuter att grädda
Snabbare:
Gör pajdegen och grädda pajskalet som i vårt recept. Grädda det helt färdigt, total gräddningstid ca 20 minuter. Låt pajskalet kallna. Fyll det med ananaskrämen, strö över riven rostad kokos och servera.
Festligare:
Fyll det färdiggräddade pajskalet med vispad grädde eller glass blandad med krossad ananas. Strö över rostad kokos. Garnera gärna med mörk choklad i bitar och/eller tunna skivor ananas.
Kom ihåg:
Kokos kommer från fruktköttet i kokosnöten. Fruktköttet kallas kopra och torkas och rivs sedan till flingor. Kokosflingor är ganska feta och därför härsknar de lätt. Förvara dem svalt och mörkt, gärna i kylskåp eller t o m frys.
Du kan själv riva fruktköttet från en kokosnöt. Dela det i större bitar och riv gärna på den grövsta sidan av rivjärnet. Färskriven kokos har en friskare smak än torkad.
Tips och idéer:
Du kan baka pajen på färdigköpt smördeg. Den blir då mycket frasig och fin. Pensla pajdegen med litet äggvita och strö över riven kokos innan du fyller den.
Ananas i burk är en ganska billig konserv som finns både tärnad, skivad och krossad. Den krossade ananasen är billigast.
Frys in:
Den här pajen går fint att frysa in. Förpacka den väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 2 månader.
Från Nya Mästerkocken 1984
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar