DAGENS RECEPT 13-06-14
CITRONBRÖD
Dessa bröd får en alldeles ny och frisk smak genom honungen i degen och rivet eller strimlat citronskal som strös över dem före gräddningen. Servera dem gärna nygräddade med smör eller marmelad.
Ca 12 bröd
30 g jäst
3 dl mjölk
1½ tsk salt
1 msk honung
1 dl rågmjöl
knappt 6 dl matbrödsmjöl
Pensling:
vatten
rivet eller finstrimlat skal av 1 citron
Smula sönder jästen i en degbunke. Värm mjölken till ca 37 grader. Häll den över jästen och rör ut den. Tillsätt salt, honung och rågmjöl. Blanda väl. Tillsätt matbrödsmjölet. Arbeta degen så att den blir slät. Strö över litet mjöl. Täck över med duk och låt degen jäsa till sin dubbla storlek på varm, dragfri plats.
Ta upp degen på bakbordet och knåda den smidig. Rulla ut den till 12 lika stora, avlånga bröd och ställ dem på smord plåt. Låt dem jäsa. Pensla bröden med vatten och skär ett snitt på längden i mitten av varje.
Tvätta citronen och riv av eller strimla skalet. Strö det på bröden och grädda i ugn vid 225 grader ca 15 mminuter eller tills bröden har fått färg och känns genomgräddade.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 40 minuter att jäsa
Ca 15 minuter att grädda
Annorlunda:
Välj grahamsmjöl i stället för rågmjöl och filmjölk i stället för vanlig mjölk. Smaksätt degen med farin i stället för med honung. Du kan också helt utesluta sockret och tillsätta 1 msk kummin eller riven ost i degen. I övrigt som i vårt recept.
Enklare:
Gör degen enligt vårt recept. Låt den jäsa till sin dubbla storlek. Baka ut den till en avlång limpa. Lägg den i en smord form. Låt den jäsa övertäckt med duk. Pensla med vatten eller sirapsvatten och strö över vallmofrön. Grädda vid 200 grader i ca 30 minuter eller tills brödet känns genomgräddat. Stjälp upp på galler. Låt brödet svalna.
Kom ihåg:
Var mycket noggrann, när du mäter upp mjöl. Doppa måttet i mjölpåsen och jämna ytan med kniv. Packa inte mjölet, utan låt det vara "luftigt".
Brödreceptens mjölmängder är alltid riktgivande, d v s ca-mängder. Mjöl kan ha litet olika egenskaper även om de har samma namn.
Knåda gärna degen för hand. Då känner man lättare när den är lagom smidig.
Tips och idéer:
Honung som kristalliserats blir lös igen när den upphettas. Du kan också röra ut honung i hett vatten, då löser den sig.
Använd gärna rivet apelsinskal att strö på bröden och smaksätt degen med litet pressad apelsinsaft.
Frys in:
Bröden går fint att frysa. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 5 månader.
Från Nya Mästerkocken 1984
CITRONBRÖD
Dessa bröd får en alldeles ny och frisk smak genom honungen i degen och rivet eller strimlat citronskal som strös över dem före gräddningen. Servera dem gärna nygräddade med smör eller marmelad.
Ca 12 bröd
30 g jäst
3 dl mjölk
1½ tsk salt
1 msk honung
1 dl rågmjöl
knappt 6 dl matbrödsmjöl
Pensling:
vatten
rivet eller finstrimlat skal av 1 citron
Smula sönder jästen i en degbunke. Värm mjölken till ca 37 grader. Häll den över jästen och rör ut den. Tillsätt salt, honung och rågmjöl. Blanda väl. Tillsätt matbrödsmjölet. Arbeta degen så att den blir slät. Strö över litet mjöl. Täck över med duk och låt degen jäsa till sin dubbla storlek på varm, dragfri plats.
Ta upp degen på bakbordet och knåda den smidig. Rulla ut den till 12 lika stora, avlånga bröd och ställ dem på smord plåt. Låt dem jäsa. Pensla bröden med vatten och skär ett snitt på längden i mitten av varje.
Tvätta citronen och riv av eller strimla skalet. Strö det på bröden och grädda i ugn vid 225 grader ca 15 mminuter eller tills bröden har fått färg och känns genomgräddade.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 40 minuter att jäsa
Ca 15 minuter att grädda
Annorlunda:
Välj grahamsmjöl i stället för rågmjöl och filmjölk i stället för vanlig mjölk. Smaksätt degen med farin i stället för med honung. Du kan också helt utesluta sockret och tillsätta 1 msk kummin eller riven ost i degen. I övrigt som i vårt recept.
Enklare:
Gör degen enligt vårt recept. Låt den jäsa till sin dubbla storlek. Baka ut den till en avlång limpa. Lägg den i en smord form. Låt den jäsa övertäckt med duk. Pensla med vatten eller sirapsvatten och strö över vallmofrön. Grädda vid 200 grader i ca 30 minuter eller tills brödet känns genomgräddat. Stjälp upp på galler. Låt brödet svalna.
Kom ihåg:
Var mycket noggrann, när du mäter upp mjöl. Doppa måttet i mjölpåsen och jämna ytan med kniv. Packa inte mjölet, utan låt det vara "luftigt".
Brödreceptens mjölmängder är alltid riktgivande, d v s ca-mängder. Mjöl kan ha litet olika egenskaper även om de har samma namn.
Knåda gärna degen för hand. Då känner man lättare när den är lagom smidig.
Tips och idéer:
Honung som kristalliserats blir lös igen när den upphettas. Du kan också röra ut honung i hett vatten, då löser den sig.
Använd gärna rivet apelsinskal att strö på bröden och smaksätt degen med litet pressad apelsinsaft.
Frys in:
Bröden går fint att frysa. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 5 månader.
Från Nya Mästerkocken 1984
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar