söndag 30 april 2017

Bananchokladtårta med jordnötskola

DAGENS RECEPT 2014-12-31


BANANCHOKLADTÅRTA MED JORDNÖTSKOLA

Idag bjuder vi på en riktig godistårta, maffig med amerikanska förtecken. Det går bra att förbereda kakan i god tid, för den blir ännu mer smakrik om den får stå någon dag. Förbered sedan kolasmeten några timmar innan kakan ska avnjutas. Receptet är skapat av Mia Öhrn och taget från boken Tårtor - nya och gamla favoriter för tårtälskaren.

Kaka:
3 ägg
2 dl socker
75 g smör eller margarin
1½ dl mjölk
4½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 väl mogna bananer
100 g mörk choklad

Jordnötskola:
1½ dl jordnötter
75 g smör eller margarin
½ dl socker
3/4 dl ljus sirap
3/4 dl vispgrädde


Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Vispa upp äggen lätt med sockret. Smält matfettet och rör ned det i äggsmeten tillsammans med mjölken. Blanda mjöl och bakpulver och rör ned det i äggsmeten. Mosa bananerna och blanda med hälften av smeten i en annan bunke.

Smält chokladen försiktigt i mikrovågsugn eller över vattenbad och blanda med resten av smeten. Häll banansmeten i bakformen, klicka ned chokladsmeten och dra några varv med en gaffel i smeten för att få ett marmorerat mönster. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175 grader 40 - 45 minuter. Låt gärna kakan stå kallt till nästa dag.

Skölj jordnötterna för att få bort litet av saltet. Blanda matfett, socker, sirap och grädde i en tjockbottnad kastrull och koka upp. Rör då och då och låt kolasmeten koka på medelvärme tills den börjar tjockna och bli gyllenbrun. Rör ned jordnötterna och dra kastrullen från värmen. Bred kolasmeten över kakan och låt svalna.



Jullimpa

DAGENS RECEPT 14-12-28


JULLIMPA

Detta är en kryddig, fin och saftig limpa som passar särskilt bra till julbordet. Om du har tid kan du baka flera limpor och ge som julklapp till vänner, det blir säkerligen uppskattat.

2 limpor

5 dl filmjölk
50 g jäst
2 tsk salt
1 dl sirap
½ msk fänkål
½ msk anis
½ msk kummin
1 tsk rivet pomeransskal
ca 3 dl rågsikt
ca 3 dl vetemjöl
ca 5 dl matbrödsmjöl

Pensling:
3 msk vatten
½ msk sirap


Värm försiktigt upp filmjölken till 37 grader. Smula sönder jästen i degbunken och rör ut den med litet av mjölken. Tillsätt resten och rör om väl. Tillsätt salt, sirap och kryddorna. Arbeta in mjölet, litet i sänder, till en blank, smidig och jämn deg. Den ska släppa bakbunken och vara ganska fast. Tillsätt annars litet extra mjöl.

Dofta över litet vetemjöl och täck med bakduk. Låt degen jäsa på varm, dragfri plats ca 1 timme. Ta upp degen på bakbordet. Knåda den blank och smidig med ev litet extra mjöl. Dela degen mitt itu och rulla ut varje del till en slät rund bulle = limpa. Lägg dem på smord plåt och täck över med bakduk. Låt dem jäsa ca 30 minuter. Pensla dem med sirapsvatten.

Grädda limporna i ugn vid 200 grader ca 30 minuter. Minska då värmen till 175 grader och låt dem grädda 10 - 15 minuter eller tills de fått fin färg och verkar genomgräddade. Låt limporna svalna på galler under duk.


Ca 35 minuter att förbereda
Ca 1½ timme att jäsa
Ca 40 minuter att grädda


Snabbare:
Låt antingen degen jäsa bara en gång - d v s baka ut den till 2 limpor med detsamma, låt dem jäsa på plåt och grädda - eller låt degen jäsa i t ex diskhon med varmt vatten (OBS! Ej hett!) till sin dubbla storlek och baka ut till 2 limpor. Låt dem jäsa på plåt över varmt vatten. Då förkortas jästiden med ungefär hälften.

Festligare:
Blanda i 1 - 1½ hackade blandade nötter eller enbart valnötter i degen. Eller tillsätt 1 dl krossade solrosfrön och 1 dl russin. Pensla med sirapsvatten efter jäsningen. Tryck gärna några hela nötter eller mandlar på ytan till ett mönster innan du gräddar bröden.

Kom ihåg:
Den här jullimpan är ett gott bröd att använda till dopp-i-grytan. Brödet har en fin kryddning som lämpar sig bra tillsammans med skinkspadet.

Pensla bröden både innan de sätts i ugnen och under gräddningen, då blir skorpan blankare och godare. Du kan också pensla limporna med detsamma du tagit dem ur ugnen.

Tips och idéer:
Värm måttet när du mäter sirap, så rinner den av lättare. Eller mät upp sirap med en sked sköljd i hett vatten.

Använd gärna honung i stället för sirap som sötningsmedel i degen. Du kan också pensla limporna med honungsvatten.

Stöt gärna kryddorna i morteln tillsammans med en sockerbit. Då sugs smaken upp lättare i degen.

Frys in:
Baka gärna de här limporna i god tid före jul och frys in dem. Låt dem svalna och kallna ordentligt. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 6 månader.


Från Nya Mästerkocken 1984




Ostpastejer

OSTPASTEJER

Ca 15 st

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
150 g smör eller margarin
3 msk vatten
1 dl riven ost

Fyllning:
4 dl riven ost
75 g smör eller margarin
3 äggulor
1 msk konjak eller vitt vin
½ tsk paprikapulver
3 äggvitor

Till pensling:
ägg


Hacka samman alla ingredienserna till pajdegen. Arbeta raskt ihop degen och låt den vila på kallt ställe ca 1 timme.

Blanda riven ost och matfett till fyllningen. Tillsätt äggulorna och smaksätt med konjak eller vin och paprikapulver. Vispa äggvitorna till hårt skum och rör ned dem försiktigt. Kavla ut pajdegen och klä små, smorda aluminiumformar (bakformar) med degen. Fördela fyllningen i formarna.

Kavla ut degresterna och ta ut lock med ett runt mått. Lägg dem på pastejerna och tryck till dem väl runt kanterna. Pensla med uppvispat ägg och grädda i ugn, 225 grader, ca 15 minuter. Stjälp försiktigt upp pastejerna när de svalnat något.

I stället för pajdeg kan man använda djupfrysta smördegsplattor.



Åsas ädelpaj

ÅSAS ÄDELPAJ

4 - 6 portioner

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör eller margarin
2 msk kallt vatten

Fyllning:
1 liten gul lök
100 g grevéost
1 bit gräddädelost, 140 g
2 dl crème fraîche
1 dl vispgrädde
3 ägg
1 krm svartpeppar
! tsk salt


Hacka samman mjöl, matfett och vatten till pajdegen, gärna i matberedare. Tryck ut degen i en pajform, 25 cm i diameter, eller låt den vila svalt. Kavla ut den och lägg i formen. Nagga degen i botten. Klä kanterna med folieremsor och förgrädda pajen i 225 grader ca 10 minuter. Ta bort folien.

Skala och hacka löken. Lägg i osten och finfördela den. Tillsätt crème fraîche, vispgrädde och ägg och smaksätt med salt och peppar. Häll fyllningen i pajskalet och grädda mitt i ugnen ca 30 minuter.

Servera med en god tomatsallad.


Läcker apelsinrulltårta

DAGENS RECEPT 14-12-25


LÄCKER APELSINRULLTÅRTA

Detta är en läcker rulltårta med fin fyllning av smörkräm, smaksatt med apelsin. Rulltårtan håller sig utmärkt i kylskåp flera dagar - den blir t o m saftigare om den får ligga något.

1 rulltårta

3 ägg
1½ dl socker
2 msk vetemjöl
3/4 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning:
100 g smör eller margarin
1½ dl florsocker
1 äggula
rivet skal och saft av 1 apelsin


Sätt ugnen på 250 grader. Vik en form av smörpapper, 25 x 35 cm.

Vispa upp äggen i en rymlig skål. Tillsätt sockret och vispa tills blandningen är riktigt ljus och pösig. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver mycket väl och rör ned mjölblandningen försiktigt i äggsmeten. Bred ut smeten i pappersformen till ett jämnt lager. Grädda kakan i ugn vid 250 grader ca 5 minuter eller tills den pöst upp, fått fin färg och är genomgräddad.

Stjälp upp rulltårtan på ett lätt sockrat smörpapper. Dra försiktigt av pappersformen - det går lätt om du penslar papperet med vatten. Låt kakan kallna.

Gör fyllningen. Rör matfettet ljust och pösigt. Rör ned det siktade florsockret och äggulan - rör kraftigt. Smaksätt med apelsinskal och -saft. Bred fyllningen på kakan och rulla ihop den till en rulltårta. Låt rulltårtan ligga i kylskåp minst 1 timme, gärna längre, innan du skär upp den.


Ca 15 minuter att förbereda
Ca 5 minuter att grädda


Snabbare:
Fyll tårtan med apelsinmarmelad i stället för med smörkräm. Rör då gärna ut marmeladen med litet färskpressad apelsinsaft eller juice.

Festligare:
Gör 1½ sats smörkräm. Bred hälften på tårtan innan du rullar ihop den och bred den andra hälften av krämen runt rulltårtan. Strö över hackade valnötter eller hackad mandel och gärna litet riven apelsinskal. Då får du en festlig tårta till kaffekalaset eller tebjudningen. Du kan också skära rulltårtan i tjocka skivor - då har du små bakelser. Garnera med lövtunna skivor apelsin med skalet kvar.

Kom ihåg:
Det är viktigt att du vispar äggen och sockret till rulltårtan riktigt ljust och pösigt. Då vispar du in luft, som hjälper till att göra kakan luftig och lätt.

När du rullar ihop en rulltårta går det lättare om du tar tag i papperet som kakan är uppstjälpt på och låter kakan glida från papperet. Rulla ihop kakan hårt, då blir den lättare att skära.

Tips och idéer:
Du kan fylla rulltårtan med enbart vispad grädde smaksatt med antingen någon likör, starkvin eller konjak. Gott är också att blanda i hackade nötter, t ex hasselnötter eller valnötter, i grädden. Låt rulltårtan stå i frysen någon timme, då blir grädden lätt frusen men rulltårtan går lättare att skära i bitar. Grädden tinar sedan mycket snabbt.

Frys in:
Rulltårta går utmärkt att frysa. Förpacka den hel eller delad i tätt frysemballage, t ex aluminiumfolie och fryspåse. Förvaringstid ca 3 månader.


Från Nya Mästerkocken 1984




Kumminscones

DAGENS RECEPT 14-12-24


KUMMINSCONES

Scones är ett härligt, lättbakat bakverk. Scones passar lika bra till en kopp kaffe som te och smakar särskilt bra med litet marmelad. Bjud dem helst varma och nygräddade.

8 scones

Knappt 4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk kummin
½ tsk anis
ca 90 g smör eller margarin
2 krm salt
ev 1 tsk socker
1½ dl mineralvatten


Blanda samman mjöl, bakpulver, kummin och anis i en skål. Tillsätt matfettet och hacka in det i mjölblandningen eller finfördela det med fingrarna. Tillsätt salt och socker. Arbeta snabbt in mineralvattnet och knåda lätt samman blandningen till en lös deg.

Dela den lösa degen mitt itu och forma varje del till en rund boll. Lägg dessa på smord eller bakpappersklädd plåt. Platta till bollarna med handen. Dela dem i fyra delar - trekanter. Strö gärna litet hel kummin över. Grädda bröden i ugn vid 225 grader ca 12 minuter eller tills de pöst upp, fått lätt färg och verkar lätta och genomgräddade.

Bryt isär bröden. Servera dem varma med smör, ost eller marmelad.


Ca 15 minuter att förbereda
Ca 12 minuter att grädda


Variation:
Du kan krydda scones på många olika sätt och på så vis få annorlunda smak på dem. Använd t ex

1 msk paprikapulver
eller
1/4 tsk riven muskot
eller
3 msk riven stark ost och 1 krm cayennepeppar
eller
½ tsk fänkål och ½ tsk timjan
eller
1½ msk färska hackade kryddörter
eller
2 msk russin eller finhackade katrinplommon
eller
3 msk hackad rökt skinka (uteslut då sockret).

Kom ihåg:
Kummin är de små torkade fröna från kumminnöten. Kummin används ofta i bröd och smakar särskilt bra tillsammans med ost.

Anis har en uttalad smak av lakrits. Den används precis som kummin till bakverk, men också som krydda till både efterrätter, likörer och brännvin.

Scones är snabbakade bakpulverbröd, som ursprungligen kommer från Skottland och England. Som alla andra bakpulverbröd bör de helst ätas varma och nygräddade. Det lönar sig därför absolut inte att frysa in dem, de blir nämligen ganska torra efter upptining.

Tips och idéer:
Du kan byta ut vattnet i vårt recept mot lättmjölk, det gör sconesen mer fylliga i smaken.

Du kan baka ut scones till små jämna platta bullar eller till ovala bröd. Om du penslar bröden före gräddningen med litet mjölk eller en uppvispad äggula eller äggvita så får de vackrare färg. Du kan strö litet grovt salt på ytan, innan du gräddar bröden.


Från Nya Mästerkocken 1984




Mormors äppelkaka

DAGENS RECEPT 14-12-05


MORMORS ÄPPELKAKA

Detta är en snabbakad, saftig och god äppelkaka som kommer att bli uppskattad av alla. Den håller sig bra länge och är därför lämplig att baka just till en helg med många matdagar.

1 kaka i en 2-litersform

4 ägg
2½ dl socker
200 g smör eller margarin
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Fyllning:
3 - 4 röda, syrliga äpplen
4 msk socker
2 tsk kanel


Vispa upp ägg och socker och vispa blandningen riktigt ljus och pösig. Smält matfettet, låt det svalna och rör ned det i äggsmeten. Blanda samman vetemjöl och bakpulver mycket väl. Rör ned mjölblandningen i äggsmeten och rör snabbt samman det hela. Häll smeten i en väl smord och mjölad form, helst en springform med löstagbar kant på 2 liter.

Skölj och skala äpplena. Ta bort kärnhuset och skär frukten i skivor. Lägg äppelskivorna ovanpå kaksmeten i ett vackert mönster och strö över socker och kanel. Grädda kakan i ugn vid 175 grader ca 1 timme eller tills kakan lossnar från kanterna, har fått fin färg och verkar genomgräddad.

Ta ut kakan ur ugnen och låt den stå en stund. Ta bort den yttre ringen på formen och låt kakan svalna. Bjud den med vispad grädde eller mjukrörd glass.


Ca 15 minuter att förbereda
Ca 1 timme att grädda


Annorlunda:
Använd djupfrysta bär som hallon, jordgubbar, körsbär eller hjortron till kakan. Beräkna ungefär 2 dl bär. Om bären är mycket saftiga och blöta sjunker de ned i kakan, men det gör den bara godare.

Du kan smaksätta kakan med 2 tsk stött kardemumma eller några droppar mandelessens, det ger en spännande smak.

Du kan använda päron i stället för äpplen till kakan. Strö då över socker och ingefära. I övrigt som i vårt recept.

Kom ihåg:
Du kan grädda kakan i en avlång form, 25 x 35 cm. Lägg på äpplena och grädda, men beräkna något kortare gräddningstid då kakan blir tunnare - ca 50 minuter. Skär kakan i fyrkantiga bitar.

Rivna äpplena går också bra att smaksätta kakan med. Blanda då ned dem i smeten när den ska gräddas, men öka först mjölmängden med 1 dl om du använder 3 äpplen.

Linda in kakan i aluminiumfolie om du ska förvara den i burk några dagar eller lägg den först i en plastpåse och sedan i burk.

Tips och idéer:
Fyll aldrig en kakform mer än till 3/4. Smeten måste ha rum att utvidga sig under gräddningen utan att rinna över kanterna. Om du har för mycket smet i förhållande till form så ta hellre undan något och grädda i små smorda muffinsformar. Små formar gräddas mycket snabbt så passa tiden och pröva med en sticka. Ungefärlig gräddningstid är 15 - 20 minuter.

Frys in:
Kakan går utmärkt att frysa. Frys den hel eller dela den mitt itu. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 4 månader.


Från  Nya Mästerkocken 1984




Stora pepparkakor

DAGENS RECEPT 14-12-08


STORA PEPPARKAKOR

Pepparkakor hör julen till, inte sant? Baka pepparkakor både till det egna hushållet och att ge som present åt vänner. Om du bakar ut degen till stora hjärtan går det fortare.

50 - 75 stora eller
175 små pepparkakor

250 g smör eller margarin
2 dl sirap
2 dl socker
2 tsk kanel
2 tsk stött kardemumma
2 tsk nejlikor
2 tsk ingefära
2 ägg
ca 11 dl vetemjöl
2 tsk bikarbonat

Garnering:
florsocker
vatten
eller
äggvita + florsocker + ättiksprit


Koka upp matfett, sirap, socker och kryddor i en tjockbottnad kastrull. Låt blandningen sjuda ett par minuter och sedan svalna. Häll upp den i en skål, tillsätt äggen och rör kraftigt. Blanda samman vetemjöl och bikarbonat, rör ned detta och arbeta snabbt samman till en deg. Låt degen vila på sval plats över natten. Kryddsmaken kommer fram bättre och degen blir fastare.

Kavla nästa dag ut en liten bit av degen till en ganska tunn kaka. Ta med pepparkaksmått ut en provkaka och grädda den vid 200 grader några minuter. Om den håller formen är degen lagom. Skulle den flyta ut bör du tillsätta litet mer vetemjöl.

Kavla ut resten av degen. Ta med mått ut hjärtan eller andra figurer och lägg dem på plåt. Grädda kakorna vid 225 grader ca 10 minuter. Lossa kakorna från plåten och låt dem svalna något. Lägg dem sedan på galler på smörpapper.

Garnera pepparkakorna enligt nedan.


Ca 20 minuter att förbereda
Ca 8 timmar för degen att vila
Ca 10 minuter/plåt att grädda


Festligare:

Glasyr:
Blanda samman 2 dl florsocker med ytterst litet vatten. Rör blandningen slät och jämn. Du kan ev tillsätta 1 krm matolja, den gör glasyren blankare och smidigare. Om du vill kan du färga glasyren med litet vanlig hushållsfärg (karamellfärg).

Kristyr:
Blanda 2 dl florsocker, ½ äggvita och 1 krm ättiksprit. Rör blandningen mycket kraftigt så att den blir slät, smidig och seg. Den måste hålla formen om du ringlar ut den på en bit smörpapper. Färga den ev.

Garnering:
Spritsa ut glasyr eller kristyr med hjälp av en fast strut, som du vrider av dubbelt smörpapper. Du kan också använda en dubbel plastpåse. Klipp ett hål i struten eller påsen. Storleken på hålet avgör hur tunn eller kraftig glasering du får. Spritsa ut i ett trevligt mönster på kakorna och låt dem torka ordentligt innan du lägger samman dem.

Kom ihåg:
Gör alltid i ordning en pepparkaksdeg dagen innan den ska gräddas. Då blandar sig kryddorna bättre i degen och ger finare smak åt de färdiga kakorna.

Ta alltid ut degen en stund innan du ska kavla den, så att den hinner mjukna i rumstemperatur. Då går det lättare att kavla den.

Grädda alltid en provkaka av degen så att du genast kan avgöra om den är lagom fast.

Om du vill kan du lösa upp bikarbonaten i 1 msk vatten och blanda i pepparkaksdegen i stället för att blanda den med mjölet.

Tips och idéer:
Om du vill baka mycket stora hjärtan kan det vara lättare att kavla ut degen direkt på bakplåten. Ta ut med mått och plocka bort degresterna, då slipper du flytta deghjärtana från bakbord till plåt.

Om du inte har tillräckligt stor pepparkaksform kan du klippa ett hjärta av styv papp eller papper och använda. Skär med en kniv runt pappersformen.

Frys in:
Om du vill kan du frysa in pepparkakor även om de håller sig bra i burk i rumstemperatur eller i svalt skafferi. Frys in dem i täta burkar. Förvaringstid ca 6 månader.


Från Nya Mästerkocken 1984







Fruktkaka

DAGENS RECEPT 14-12-12


FRUKTKAKA

Fruktkaka hör till de mest hållbara mjuka kakor man kan baka. Den håller sig fint i burk i svalt skafferi och blir t o m både lättare och godare om den får stå. Gör gärna dubbel sats och lägg den ena kakan i frysen.

1 kaka i en 1½-litersform

225 g smör eller margarin
2 dl socker
½ dl florsocker
4 ägg
4 dl vetemjöl
1 dl russin
1 dl hackade valnötter eller hasselnötter
2 msk hackad suckat
2 msk hackade cocktailbär
! dl apelsinmarmelad
1 tsk bakpulver


Rör matfettet ljust och poröst i en skål. Tillsätt sockret och rör blandningen smidig och porös. Rör ned äggen, ett i sänder, och rör kraftigt hela tiden. Blanda frukt och nötter med litet av mjölet och rör ned detta i smeten. Rör ned apelsinmarmeladen och till sist resten av mjölet blandat med bakpulvret. Massan blir mycket tjock.

Häll massan i en smord och bröad form och grädda i ugn på nedre falsen vid 150 - 160 grader ca 1 1/4 timme eller tills kakan fått lätt färg och verkar genomgräddad. Ibland kan det ta upp till 1½ timme att grädda den.

Lossa kakan försiktigt runt kanterna och låt den svalna i formen innan du stjälper upp den. Låt den kallna. Svep in den i aluminiumfolie och förvara den kallt minst ett par dagar innan du skär den.


Ca 40 minuter att förbereda
Ca 1 1/4 timme att grädda


Enklare:
I stället för att hacka och blanda frukt själv till den här kakan kan du använda de färdiga fruktblandningar som finns. De innehåller både apelsinskal, suckat, russin och cocktailbär och säljs i påsar som "kakfyllning". Du kan, om du vill, använda torkad frukt till kakan också. Välj aprikoser, katrinplommon, dadlar, fikon, äppelringar eller liknande. Hacka allt ganska fint, torkad frukt sväller vid gräddningen i kakan.

Festligare:
Du kan, om du vill, lägga frukt i ett vackert mönster ovanpå smeten när du ska grädda kakan. Det ser festligt ut på julbordet. Röda eller gröna cocktailbär blir särskilt trevliga som dekoration.

Kom ihåg:
Den här fruktkakan är mycket tung och mäktig och bör skäras i mycket tunna skivor. Den kan ev smula sig något, men den blir bättre ju längre den får ligga.

En fruktkaka kan vara en välkommen julklapp till någon, som kanske inte hinner baka själv. Du kan baka flera mindre kakor men kom då ihåg att gräddningstiden blir kortare, ca 1 timme i en liten form.

Tips och idéer:
Alla mjuka kakor med mycket fett måste gräddas vid låg temperatur och under ganska lång tid för att bli genomgräddade. Om kakan ser ut att bli mörk på ytan innan den är färdig kan du lägga antingen ett dubbelt smörpapper eller en bit aluminiumfolie över.

Om kakan spricker under gräddningen kan det bero på att ugnsvärmen är för hög. Kontrollera termostaten och kontrollera ugnsvärmen med en lös termometer.

Frys in:
Fruktkakan går fint att frysa även om den håller sig bra i burk. Förpacka den väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 5 månader.


Från Nya Mästerkocken 1984




Banankaka med mandel

DAGENS RECEPT 14-12-14


BANANKAKA MED MANDEL

Detta är en saftig och härligt god kaka. Blandningen av banan och mandel gör den särskilt intressant. Även om den inte är lika snabbakad som en vanlig sockerkaka är den väl värd att pröva.

1 kaka i en 1½-litersform

100 g smör eller margarin
2½ dl socker
2 äggulor
2 msk gräddfil
2 bananer
1 dl sötmandel
1 tsk vaniljsocker
2½ dl vetemjöl
1 krm salt
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
2 äggvitor


Låt matfettet bli rumsvarmt och rör det sedan med sockret så att blandningen blir riktigt ljus och porös. Rör ned äggulorna, en i sänder, och rör kraftigt mellan varje. Tillsätt gräddfil och rör om väl.

Skala bananerna och mosa dem. Hacka mandeln och blanda med bananmoset. Rör ned detta i kaksmeten. Blanda samman vaniljsocker, vetemjöl, salt, bakpulver och bikarbonat och rör snabbt ned detta i smeten. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd ned dem i ett par omgångar med ett par tag i kaksmeten.

Häll smeten i en väl smord, bröad form och grädda i ugn vid 200 grader ca 45 minuter eller tills kakan börjar lossna från kanterna och känns genomgräddad. Pröva med sticka.

Ta ut formen ur ugnen och låt kakan stå ett par minuter innan du stjälper upp den. Låt den svalna under formen.


Ca 30 minuter att förbereda
Ca 45 minuter att grädda


Billigare:
Byt ut mandeln mot havregryn. Du kan ev rosta grynen någon minut i torr, varm stekpanna, då får de en fin smak. I övrigt som i vårt recept.

Festligare:
Blanda samman litet florsocker med litet vatten eller nypressad citronsaft till en glasyr och häll den över kakan när den svalnat något. Låt gärna glasyren rinna ned längs kanterna. Du kan strö över rostad, flagad mandel. Garnera gärna med skivade bananer precis när kakan ska serveras. Bananer mörknar mycket lätt.

Annorlunda:
Om du inte har gräddfil eller crème fraîche hemma kan du använda vanlig kaffe- eller vispgrädde. Uteslut då bikarbonat och använd 3 tsk bakpulver i stället.

Kom ihåg:
Smörj och bröa kakformen mycket väl till den här kakan. Den är ganska tung och litet kladdig i konsistensen och vill därför lätt fastna i formen om denna inte är väl smord. Om du använder teflonform behöver du bara smörja den lätt men inte bröa den. Minska då också gräddningstiden med ca 5 minuter.

Tips och idéer:
Hacka mandeln med en rejäl, ganska bredbladig kniv. Mal inte mandeln till det här receptet. Mald mandel blir som mjöl och därför blir kakan annorlunda till både konsistens och smak.

Du kan tillsätta några droppar färskpressad citron till bananmoset, då mörknar det inte så lätt.

Frys in:
Kakan går mycket bra att frysa in. Smaken kan t o m bli bättre om kakan lagras någon tid. Låt den svalna helt och förpacka den väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 3 månader.


Från Nya Mästerkocken 1984




Paj med god fyllning

DAGENS RECEPT 14-12-15


PAJ MED GOD FYLLNING

En paj (quiche) är en bra bjudrätt - den kan göras färdig i god tid och antingen gräddas eller värmas, när gästerna håller på att samlas. Fyllningen kan varieras på många sätt. Här har vi valt fiskbullar i kombination med paprika.

1 paj = 6 portioner

3½ dl vetemjöl
150 g smör eller margarin
2 msk vatten
1 msk grädde
2 msk riven stark ost

Fyllning:
1 burk fiskbullar i buljong, 375 g
1 röd paprika
1 grön paprika
4 ägg
2 dl mjölk
2 dl kaffegrädde
2 dl riven stark ost
2 krm paprikapulver


Lägg mjölet i en hög på bakbordet eller i en skål. Finfördela matfettet i mjölet med fingertopparna eller med ett par knivar. Tillsätt vatten, grädde och ost och arbeta snabbt samman till en deg. Låt den vila kallt ca 30 minuter.

Låt fiskbullarna rinna av. Skiva dem. Skölj paprikorna, dela dem och ta noga bort kärnhusen. Strimla paprikorna.

Vispa samman ägg, mjölk, grädde, ost och paprikapulver till en äggstanning. Klä en pajform med degen och grädda vid 175 grader ca 15 minuter. Ta ut formen ur ugnen och låt den svalna något. Lägg i fiskbullarna och strö över paprikan. Häll över äggstanningen och grädda i mitten av ugnen vid 200 grader ca 30 minuter eller tills äggstanningen stelnat och fått fin färg.

Servera pajen med en sallad.


Ca 25 minuter att förbereda
Ca 30 minuter för degen att vila kallt
Ca 45 minuter att grädda


Festligare:
Blanda ned 200 g rensade räkor med fiskbullarna i det förgräddade pajskalet. Strö över rikligt med hackad dill. Smaksätt äggstanningen med antingen litet torrt senapspulver (½ tsk) eller med ½ tsk curry och häll den över. I övrigt som i vårt recept.

Du kan också blanda i 1 liten burk väl avrunna musslor och smaksätta äggstanningen med 2 msk finklippt gräslök eller finstrimlat grönt från purjolök.

Du kan använda djupfryst smördeg i stället för pajdeg till denna rätt. Degen blåser upp under gräddningen och degskalet blir sprött och poröst. 3 smördegsplattor är lagom att klä en medelstor pajform (ca 25 cm i diameter) med. Får du någon deg över kan du lägga remsor av degen ovanpå fyllningen efter ca 15 minuters gräddningstid.

Kom ihåg:
Fiskbullar är en mycket bra konserv som vi borde använda oftare. Den är både billig och god och kan serveras i grytor med grönsaker, i soppor eller med god sås som huvudrätt. Kalla fiskbullar kan skivas och blandas i sallader.

Goda kryddor till rätter med fiskbullar är bl a curry, senap, muskot, kryddpeppar, kryddgrönt, tomat, citron, ansjovis och lök.

Tips och idéer:
Nagga gärna pajskalet med en gaffel innan du halvgräddar det i ugn. Då blåsar  sig inte degen under gräddningen.

Vill du ha äggstanningen riktigt slät så kan du först koka upp mjölken och grädden och låta blandningen kallna, innan du häller den över fyllningen i formen.

En form med löstagbar botten är särskilt bra att grädda pajer i.

Frys in:
Den här pajen kan göras i ordning och frysas. Frys den ogräddad i den form som den ska gräddas i. Frys den gräddad i samma form, då blir det enklare att värma den. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 4 månader.


Från Nya Mästerkocken 1984




Julstjärnor

DAGENS RECEPT 14-12-16


JULSTJÄRNOR

Julstjärnor hör till de traditionella kakorna på julbordet. De bakas av smördeg, helst en kavlad sådan, så att de blir höga och bladiga. Men också en förenklad smördeg går bra att använda.

Ca 35 kakor

6 dl vetemjöl
300 g smör eller margarin
1 dl iskallt vatten
½ tsk ättiksprit
äppelmos eller sylt

Pensling:
ägg


Lägg mjölet i en hög på bakbordet eller i en stor skål. Hacka in eller finfördela matfettet i mjölet så att du får en grynig massa. Tillsätt vatten och ättika och arbeta snabbt samman degen. Arbeta den inte för länge utan precis bara så att den hänger ihop. Låt den vila i kylskåp ca 30 minuter eller längre.

Kavla ut degen till en fyrkantig kaka och skär eller sporra ut till små fyrkanter, ca 6 x 6 cm. Skär eller sporra sedan degen från varje hörn mot mitten. Lägg en klick äppelmos eller sylt i mitten på varje fyrkant och vik sedan upp varannan flik över fyllningen. Tryck samman kanterna och pensla med uppvispat ägg.

Lägg kakorna på vattensköljd plåt och låt dem stå kallt tills de ska gräddas, helst ca 30 minuter. Grädda kakorna i ugn på mellersta falsen vid 225 - 250 grader ca 10 minuter eller tills de pöst upp och verkar lätta och genomgräddade. Låt dem svalna lätt på plåten och lyft sedan försiktigt upp dem på galler.


Ca 20 minuter att förbereda
Ca 30 minuter för degen att vila kallt
Ca 10 minuter/plåt att grädda


Festligare:
För en riktigt bladig smördeg måste du kavla och vika degen minst 3 gånger. Kavla då först ut den till en fyrkant. Strö ytterst litet mjöl över. Vik degen i tre delar som till en servett. Vänd den 1/4 varv. Kavla ut den igen, mjöla lätt och vik ihop den. Vik den sedan i tre delar. Låt den vila en stund innan du kavlar ut den till julstjärnor.

Annorlunda:
Du kan kavla ut degen till runda bottnar. Ta ut med en tallrik, så att de blir jämna i kanterna. Av denna sats får du 4 - 5 bottnar beroende på hur tunt du kavlar dem. Lägg bottnarna på vattensköljd plåt och grädda i ugn vid 250 grader ca 7 minuter tills de blåst upp och fått lätt färg. Lägg samman dem med äppelmos emellan och bred vispad grädde på översta lagret.

Enklare:
Använd färdig, djupfryst smördeg. Kavla ut och grädda som i vårt recept.

Kom ihåg:
När man arbetar med en smördeg bör man stå så kallt som möjligt och helst ha ett kallt underlag att kavla degen på. Förr kavlade man helst ut degen på en marmorskiva.

För att få degen så lätt och spröd som möjligt ska man inte arbeta den för länge och för kraftigt. Då blir den seg och höjer sig inte i ugnen, som den bör göra.

Tips och idéer:
Av en smördeg kan du baka ut många olika sorters kakor. Kavla ut degen och ta ut små ringar eller kransar. Grädda i 250 - 275 graders ugnsvärme. Du kan också baka ut den till franska våfflor. Kavla ut degen och ta ut runda kakor. Kavla dem ovala, helst med kruskavel. Grädda i 250 graders ugnsvärme. Låt kakorna svalna och lägg samman dem med en smörkräm emellan.

Frys in:
Julstjärnor och runda smördegsbottnar går fint att frysa in. Lägg de färdiga kakorna i askar. Lägg bottnarna på folie i en kartong och förslut väl. Förvaringstid ca 3 månader.


Från Nya Mästerkocken 1984




Vaniljhalvmånar

DAGENS RECEPT 14-11-22


VANILJHALVMÅNAR

Nu går det fortare än du anar till jul, och det kan vara dags att börja förbereda julbaket. Något hembakt vill vi väl alla ha till jul och det är praktiskt att baka nu och fylla frysen efter hand, med både bröd och kakor.

Ca 75 kakor

250 g smör eller margarin
1 1/4 dl socker
1 msk vaniljsocker
2 äggulor
6½ dl vetemjöl


Lägg matfettet i en skål och låt det bli rumsvarmt. Tillsätt socker och vaniljsocker och rör blandningen ljus och porös. Tillsätt äggulorna och sist mjölet. Arbeta snabbt samman till en deg och låt den vila i kylskåp minst 1 timme.

Dela degen mitt itu och kavla ut varje del till en tunn, avlång kaka, ca 3 mm tjock. Ta ut kakor med mått och lägg dem på smorda plåtar. Grädda kakorna i ugn vid 175 grader ca 8 minuter eller tills de fått lätt färg och verkar genomgräddade. Låt dem svalna på galler.


Ca 20 minuter att förbereda
Ca 1 timme för degen att vila kallt
Ca 8 minuter/plåt att grädda


Enklare:
Hacka samman matfett, socker, vaniljsocker och mjöl på bakbordet. Tillsätt äggulorna och arbeta snabbt samman till en deg. Låt den vila i kylskåp. I övrigt som i vårt recept.

Annorlunda:
Ta ut olika former av kakor av den tunt utkavlade degen. Pensla dem antingen med uppvispad äggula eller äggvita, doppa dem i pärlsocker eller i en blandning av socker och kanel. Grädda som i vårt recept.

Festligare:
Kavla ut degen som i vårt recept. Ta med mått ut tunna runda kakor och grädda. Lägg samman dem två och två, när de svalnat, med en fyllning av 100 g smör som du rör mjukt och smaksätter med 3/4 dl florsocker, 1 tsk vaniljsocker och 1 msk kakao. Låt kakorna stå i kyl en stund innan du serverar dem.

Kom ihåg:
Det är bra om en mördeg får vila i kylskåp minst 1 timme innan du bakar ut den. Degen blir smidigare och lättare att kavla.

Du kan göra i ordning degen när du har tillfälle och sedan bevara den i kyl (för kortare tid) eller i frys (för längre tid) innan du bakar ut den. Du kan också baka ut halva degen och förvara den andra halvan tills du har tillfälle att baka igen. Då har du alltid nybakade kakor - det tar ca 10 minuter att grädda en plåt.

Tips och idéer:
Om dina brödburkar luktar instängt och inte har varit använda på ett tag kan du göra så här: Skölj ur och diska dem på vanligt sätt. Fyll dem sedan med hett vatten tillsatt med 1 - 2 tsk bakpulver (beroende på hur stor burken är). Låt stå några timmar. Häll av vattnet och skölj med kallt vatten. Torka dem väl eller låt dem rinna av.

Frys in:
De här kakorna går utmärkt att frysa in. Lägg dem i lager i burkar av plåt eller plast och gärna folie eller smörpapper mellan varje lager, då går det lätt att plocka ut så många kakor du behöver åt gången. De tinar snabbt i rumstemperatur, ca 5 minuter. Förvaringstid ca 2 månader.


Från Nya Mästerkocken 1983