SOMMARBULLAR MED KANEL
28 bullar
25 g jäst
4 dl kall mjölk
2 krm salt
4 msk socker
ca 600 g (ca 10 dl) vetemjöl
100 g mjukt smör eller margarin
Fyllning:
150 g mjukt smör
1 dl socker
2 msk kanel
ägg till pensling
socker eller pärlsocker
Smula jästen i en bunke. Lös jästen med litet av mjölken och tillsätt resten. Rör ned salt, socker och ca halva mängden mjöl. Tillsätt smöret i klickar omväxlande med resterande mjöl, litet i taget, tills det blir en slät och porös deg. Jäs övertäckt till nästan dubbel storlek, 30 - 40 minuter.
Blanda smör, socker och kanel. Ta upp degen, arbeta lätt samman och kavla ut en rektangel på ca 60 x 40 cm. Bred på fyllningen och vik degplattan dubbel på längden. Skär i remsor, snurra och vrid ihop till knutar. Lägg dem på bakpappersklädda plåtar. Jäs övertäckta tills degen reser sig igen efter lätt tryck, ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250°.
Vispa upp ägget och pensla bullarna, strö över socker eller pärlsocker och grädda 6 - 8 minuter.
28 bullar
25 g jäst
4 dl kall mjölk
2 krm salt
4 msk socker
ca 600 g (ca 10 dl) vetemjöl
100 g mjukt smör eller margarin
Fyllning:
150 g mjukt smör
1 dl socker
2 msk kanel
ägg till pensling
socker eller pärlsocker
Smula jästen i en bunke. Lös jästen med litet av mjölken och tillsätt resten. Rör ned salt, socker och ca halva mängden mjöl. Tillsätt smöret i klickar omväxlande med resterande mjöl, litet i taget, tills det blir en slät och porös deg. Jäs övertäckt till nästan dubbel storlek, 30 - 40 minuter.
Blanda smör, socker och kanel. Ta upp degen, arbeta lätt samman och kavla ut en rektangel på ca 60 x 40 cm. Bred på fyllningen och vik degplattan dubbel på längden. Skär i remsor, snurra och vrid ihop till knutar. Lägg dem på bakpappersklädda plåtar. Jäs övertäckta tills degen reser sig igen efter lätt tryck, ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250°.
Vispa upp ägget och pensla bullarna, strö över socker eller pärlsocker och grädda 6 - 8 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar