MANDELPAJ MED VIT CHOKLAD
Den här ljuvliga mandelkakan kan man njuta länge av. En klick lättvispad grädde är gott till.
Ca 12 bitar
Mördeg:
100 g smör eller margarin
2½ dl vetemjöl
2 msk florsocker
1 äggula
Fyllning:
150 g sötmandel
1 bittermandel
150 g smör
1½ dl socker
3 ägg
2 msk vetemjöl
½ tsk bakpulver
3 msk hallonsylt
Glasyr:
75 g vit choklad
2½ msk vispgrädde
1½ dl florsocker
2 tsk färskpressad citronsaft
Garnering:
hyvlad choklad eller repade syrenblommor
Mördeg:
Blanda alla ingredienserna till en deg och tryck ut den jämnt i en rund bakform, ca 23 cm i diameter. Formen får gärna ha löstagbar botten. Ställ kylskåpskallt medan fyllningen görs i ordning. Sätt ugnen på 175°.
Fyllning:
Mal mandel och bittermandel. Rör matfett och socker smidigt. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör smeten slät mellan varje. Tillsätt mandeln, vetemjöl och bakpulver. Rör samman till en slät smet.
Ta ut mördegen. Bred ut hallonsylten jämnt i bottnen på formen, klicka över mandelsmeten och bred ut även den jämnt. Grädda i nedre delen av ugnen 25 - 30 minuter och låt svalna.
Glasyr:
Hacka chokladen och smält över varmt vattenbad eller på låg effekt i mikrovågsugnen. Vispa samman grädde, florsocker och citronsaft till slät konsistens. Tillsätt den smälta chokladen och rör krämen slät.
Lossa den kalla kakan från formen och bred över glasyren. Garnera med repade syrenblommor.
Den här ljuvliga mandelkakan kan man njuta länge av. En klick lättvispad grädde är gott till.
Ca 12 bitar
Mördeg:
100 g smör eller margarin
2½ dl vetemjöl
2 msk florsocker
1 äggula
Fyllning:
150 g sötmandel
1 bittermandel
150 g smör
1½ dl socker
3 ägg
2 msk vetemjöl
½ tsk bakpulver
3 msk hallonsylt
Glasyr:
75 g vit choklad
2½ msk vispgrädde
1½ dl florsocker
2 tsk färskpressad citronsaft
Garnering:
hyvlad choklad eller repade syrenblommor
Mördeg:
Blanda alla ingredienserna till en deg och tryck ut den jämnt i en rund bakform, ca 23 cm i diameter. Formen får gärna ha löstagbar botten. Ställ kylskåpskallt medan fyllningen görs i ordning. Sätt ugnen på 175°.
Fyllning:
Mal mandel och bittermandel. Rör matfett och socker smidigt. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör smeten slät mellan varje. Tillsätt mandeln, vetemjöl och bakpulver. Rör samman till en slät smet.
Ta ut mördegen. Bred ut hallonsylten jämnt i bottnen på formen, klicka över mandelsmeten och bred ut även den jämnt. Grädda i nedre delen av ugnen 25 - 30 minuter och låt svalna.
Glasyr:
Hacka chokladen och smält över varmt vattenbad eller på låg effekt i mikrovågsugnen. Vispa samman grädde, florsocker och citronsaft till slät konsistens. Tillsätt den smälta chokladen och rör krämen slät.
Lossa den kalla kakan från formen och bred över glasyren. Garnera med repade syrenblommor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar