FLÄDERTÅRTA MED JORDGUBBAR
PÅ KLADDKAKEBOTTEN
Ca 10 bitar
Kladdkakebotten:
10 g smör
3 dl socker
1½ dl vetemjöl
4 msk kakao
1½ tsk vaniljsocker
2 ägg
12 - 13 jordgubbar till formen
Fyllning:
4 gelatinblad
1½ dl koncentrerad flädersaft
4 dl vispgrädde
2 ägg
Garnering:
fläderblommor
1 l jordgubbar
Sätt ugnen på 175°.
Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Kläm gärna fast ett smort bakplåtspapper i formen.
Smält smöret. Blanda samtliga torra ingredienser och rör ned smält smör. Tillsätt ett ägg i taget och rör mellan varje ägg. Häll smeten i formen och grädda strax under ugnens mitt ca 12 minuter. Ta ut och låt bottnen svalna. Den blir fastare när den svalnat.
Skiva jordgubbarna som ska till formen och placera dem inuti formen mot kanten.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten 10 minuter. Värm upp halva mängden saft i en kastrull. Ta upp gelatinbladen och krama ur all vätska. Smält bladen på svag värme i vätskan. Häll i resterande mängd saft och låt svalna.
Vispa grädden hårt. Dela äggen i gulor och vitor. Rör ned gulorna i grädden. Rör sakta och försiktigt ned saften i grädden. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ned.
Bred ut moussen på bottnen och låt allt stå kallt minst 4 timmar, gärna mer. Lossa kanten och toppa tårtan med fläderblommor och delade jordgubbar.
PÅ KLADDKAKEBOTTEN
Ca 10 bitar
Kladdkakebotten:
10 g smör
3 dl socker
1½ dl vetemjöl
4 msk kakao
1½ tsk vaniljsocker
2 ägg
12 - 13 jordgubbar till formen
Fyllning:
4 gelatinblad
1½ dl koncentrerad flädersaft
4 dl vispgrädde
2 ägg
Garnering:
fläderblommor
1 l jordgubbar
Sätt ugnen på 175°.
Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Kläm gärna fast ett smort bakplåtspapper i formen.
Smält smöret. Blanda samtliga torra ingredienser och rör ned smält smör. Tillsätt ett ägg i taget och rör mellan varje ägg. Häll smeten i formen och grädda strax under ugnens mitt ca 12 minuter. Ta ut och låt bottnen svalna. Den blir fastare när den svalnat.
Skiva jordgubbarna som ska till formen och placera dem inuti formen mot kanten.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten 10 minuter. Värm upp halva mängden saft i en kastrull. Ta upp gelatinbladen och krama ur all vätska. Smält bladen på svag värme i vätskan. Häll i resterande mängd saft och låt svalna.
Vispa grädden hårt. Dela äggen i gulor och vitor. Rör ned gulorna i grädden. Rör sakta och försiktigt ned saften i grädden. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ned.
Bred ut moussen på bottnen och låt allt stå kallt minst 4 timmar, gärna mer. Lossa kanten och toppa tårtan med fläderblommor och delade jordgubbar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar