WIENERBRÖD MED VANILJKRÄM OCH SYLT
Koka egen vaniljkräm eller gör det ännu enklare för dig och använd färdig.
8 st
2 fp färsk smördeg à 250 g
2 msk smält smör
Vaniljkräm:
1 dl standardmjölk
1 msk socker
1 msk majsstärkelse
1 äggula
1 tsk vaniljsocker
1 msk smör
Fyllning:
½ dl hallon- eller jordgubbssylt
Glasyr:
1 dl florsocker
½ msk vatten
Vaniljkräm:
Mät upp alla ingredienser förutom smöret i en kastrull. Värm på medelvärme under omrörning tills det tjocknar. Vispa hela tiden för hand så att krämen inte bränns vid eller blir grynig. När krämen har tjocknat, dra från värmen och rör ned smöret. Häll upp i en bunke och låt svalna helt.
Sätt ugnen på 225 grader.
Rulla ut smördegsplattorna och pensla den ena med 1 msk smält smör. Lägg den andra ovanpå och kavla försiktigt ihop. Dela smördegen först på mitten och sedan varje halva i lika stora fyrkanter. Det ska bli totalt 8 st. Vik in kanterna på varje fyrkant mot mitten och tryck till. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och pensla med 1 msk smör.
Klicka ut vaniljkräm och sylt på smördegen. Grädda i mitten av ugnen 15 - 20 minuter. De ska vara gyllenbruna. Håll koll så att de inte bränns i kanterna. Låt wienerbröden svalna.
Glasyr:
Rör ihop florsocker med kallt vatten tills du får en lagom tjock glasyr. Tillsätt ev mer vatten eller florsocker. Ringla över wienerbröden och låt stelna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar