måndag 15 februari 2021

Chokladkladdkaka med sesamtosca

CHOKLADKLADDKAKA MED SESAMTOSCA

En mäktig chokladkaka som håller sig fint 1 - 2 veckor i kylen.

24 bitar

200 g ljus choklad, t ex bakchoklad
250 g smör
5 dl socker
2 dl vetemjöl
1½ msk flingsalt
4 ägg

Sesamtosca:
150 g smör
2 dl socker
½ dl ljus sirap
½ dl vetemjöl
½ dl mjölk
300 g vita sesamfrön


Sätt ugnen på 175 grader.

Hacka chokladen fint. Smält smöret i en kastrull. Smält chokladen i det varma smöret på låg värme under omrörning. Rör ned socker, mjöl och salt och rör till en klimpfri smet. Rör ned äggen, ett i taget, och rör kraftigt så smeten går ihop. Smaka av smeten och tillsätt ev mer flingsalt.

Häll smeten i en bakpappersklädd långpanna, 25 x 35 cm och med ca 7 cm hög kant.

Sesamtosca:
Smält smöret. Tillsätt socker, ljus sirap, vetemjöl och mjölk. Låt koka 5 minuter, vänd ned sesamfröna och blanda om.

Klicka försiktigt (undvik att hälla) sesamtoscan över kakan. Toscan är ganska tung och kommer att sjunka ned här och där i kakan, men det gör inget. Det ger ett fint mönster och knäckighet åt kakan. Grädda kakan i mitten av ugnen ca 25 minuter. Var försiktig när du tar ut den ur ugnen, den kommer att se lite lös ut och gunga lite, men det ska den göra. Låt svalna helt innan du ställer den i kylen över natten.

Skär den kylskåpskalla kakan i rutor med en uppvärmd kniv som du spolat i hett vatten och torkat av så den inte är blöt när du skär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar