VIT CHOKLADKAKA MED CHEESECAKEGRÄDDE
Segt knäckiga kanter och krämigt inre gör den här chokladkakan alldeles oemotståndlig.
Ca 8 personer
Botten:
150 g smör eller margarin
150 g vit choklad
2 ägg
2½ dl ljust muscovadosocker eller socker
3 dl riven kokos
1½ dl vetemjöl
1 tsk vaniljpulver
1 krm salt
skal av 1 citron
Cheesecakegrädde:
100 g färskost, t ex Philadelphia
1 äggula
2 msk vaniljsocker
2½ dl vispgrädde
Sätt ugnen på 170 grader. Smörj och bröa en form, ca 22 cm i diameter, gärna med löstagbar kant. Klä även botten med bakpapper så att det blir lättare att få upp kakan ur formen.
Smält matfettet i en litet större kastrull. Grovhacka chokladen. Dra kastrullen från värmen, lägg i chokladen och rör om tills chokladen smält helt. Knäck i äggen och rör smeten slät. Blanda ned övriga ingredienser och rör tills smeten är slät. Häll smeten i formen och grädda 35 - 40 minuter. Kakan får gärna vara litet krämig i mitten. Täck ev med litet bakpapper eller folie mot slutet om kakan börjar bli mörk. Låt den svalna i formen, då behåller den sin saftighet och kanterna blir härligt sega.
Rör färskosten smidig och klumpfri med äggula och vaniljsocker. Rör inte för mycket, då kan osten bli lös. Vispa grädden fast. Vänd ned ostsmeten i grädden och låt stå kallt till servering.
Från Allers nr 17/15
Segt knäckiga kanter och krämigt inre gör den här chokladkakan alldeles oemotståndlig.
Ca 8 personer
Botten:
150 g smör eller margarin
150 g vit choklad
2 ägg
2½ dl ljust muscovadosocker eller socker
3 dl riven kokos
1½ dl vetemjöl
1 tsk vaniljpulver
1 krm salt
skal av 1 citron
Cheesecakegrädde:
100 g färskost, t ex Philadelphia
1 äggula
2 msk vaniljsocker
2½ dl vispgrädde
Sätt ugnen på 170 grader. Smörj och bröa en form, ca 22 cm i diameter, gärna med löstagbar kant. Klä även botten med bakpapper så att det blir lättare att få upp kakan ur formen.
Smält matfettet i en litet större kastrull. Grovhacka chokladen. Dra kastrullen från värmen, lägg i chokladen och rör om tills chokladen smält helt. Knäck i äggen och rör smeten slät. Blanda ned övriga ingredienser och rör tills smeten är slät. Häll smeten i formen och grädda 35 - 40 minuter. Kakan får gärna vara litet krämig i mitten. Täck ev med litet bakpapper eller folie mot slutet om kakan börjar bli mörk. Låt den svalna i formen, då behåller den sin saftighet och kanterna blir härligt sega.
Rör färskosten smidig och klumpfri med äggula och vaniljsocker. Rör inte för mycket, då kan osten bli lös. Vispa grädden fast. Vänd ned ostsmeten i grädden och låt stå kallt till servering.
Från Allers nr 17/15
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar