måndag 20 april 2015

Minas chokladtårta med hallon

MINAS CHOKLADTÅRTA MED HALLON

Den perfekta tårtan att frysa in och ta fram när oväntade gäster dyker upp. Tinar på 30 minuter i rumstemperatur.

12 - 15 bitar

Bottnar:
3 ägg
3 dl socker
140 g smör eller margarin
150 g mörk choklad, minst 70% kakaohalt
2½ dl vetemjöl
1½ dl frysta hallon
en nypa salt

Fyllning:
400 g hallon
2 msk honung
300 g mörk choklad, minst 70% kakaohalt
2 msk mjukt smör eller margarin

Garnering:
vit choklad
färska hallon
gröna blad från någon kryddväxt


Vispa samman ägg och socker. Smält matfettet. Hacka chokladen och tillsätt den till matfettet så att den smälter. Rör ned chokladsmöret, vetemjölet och en nypa salt i äggsmeten och rör också ned de frusna hallonen.

Fördela smeten i två runda formar, ca 22 cm i diameter, klädda med bakplåtspapper i botten. Grädda kakorna i 175 grader tills de är krämiga inuti - det tar 20 - 30 minuter. Ta ut kakorna och låt dem svalna i formarna. Ställ dem i kylen eller frysen tills bottnarna är så pass stela att de går att lyfta ur formarna.

Fyllning: Koka upp hallonen och mixa till en slät massa med stavmixer. Sila massan genom en finmaskig sil, pressa hallonen med en sked så att endast kärnorna finns kvar i silen. Värm hallonpurén med honungen. Ta av kastrullen från värmen och tillsätt chokladen bruten i bitar. Rör så att chokladen smälter och mixa till en slät tryffel med stavmixer. Tillsätt matfettet.

Ta bottnarna ur formarna och ta bort bakplåtspapperet. Bred ett lager med hallontryffel på en botten och lägg nästa botten ovanpå. Bred hallontryffel ovanpå tårtan samt runt omkring så att bottnarna täcks. Lyft över tårtan på ett tårtfat.

Dekorera med chokladspån, färska hallon och litet gröna blad från någon kryddväxt t ex. Servera med lättvispad grädde.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar