FINASTE ÄPPELKAKAN
10 - 12 bitar
Botten:
3½ dl vetemjöl
1½ msk socker
150 g smör eller margarin
1 äggula
1 msk kallt vatten
Fyllning:
5 syrliga äpplen
1 dl socker
½ tsk kanel
Täcke:
2 ägg
1 dl socker
50 g smör eller margarin
100 g mandelmassa
(2 rivna bittermandlar)
Kör vetemjöl, socker och matfett i matberedare till en smågrynig massa. Tillsätt äggula och vatten. Arbeta hastigt ihop till en deg, gärna genom att "pulsa" matberedaren. Tryck ut degen i en pajform med ca 25 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Låt formen vila kallt ca 30 minuter. Förgrädda pajskalet i 175 grader 10 - 15 minuter.
Skala och klyfta äpplena. Vänd dem i socker och kanel, lägg klyftorna i pajskalet och grädda ca 10 minuter medan du gör täcket.
Vispa ägg och socker pösigt. Smält matfettet. Riv mandelmassa och även bittermandel om du vill ha starkare mandelsmak. Vispa samman allt. Fördela smeten över äpplena och grädda kakan ca 40 minuter tills fyllningen stelnat.
Servera kakan ljummen med en klick vispad grädde.
10 - 12 bitar
Botten:
3½ dl vetemjöl
1½ msk socker
150 g smör eller margarin
1 äggula
1 msk kallt vatten
Fyllning:
5 syrliga äpplen
1 dl socker
½ tsk kanel
Täcke:
2 ägg
1 dl socker
50 g smör eller margarin
100 g mandelmassa
(2 rivna bittermandlar)
Kör vetemjöl, socker och matfett i matberedare till en smågrynig massa. Tillsätt äggula och vatten. Arbeta hastigt ihop till en deg, gärna genom att "pulsa" matberedaren. Tryck ut degen i en pajform med ca 25 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Låt formen vila kallt ca 30 minuter. Förgrädda pajskalet i 175 grader 10 - 15 minuter.
Skala och klyfta äpplena. Vänd dem i socker och kanel, lägg klyftorna i pajskalet och grädda ca 10 minuter medan du gör täcket.
Vispa ägg och socker pösigt. Smält matfettet. Riv mandelmassa och även bittermandel om du vill ha starkare mandelsmak. Vispa samman allt. Fördela smeten över äpplena och grädda kakan ca 40 minuter tills fyllningen stelnat.
Servera kakan ljummen med en klick vispad grädde.
Den här kakan visade sig tyvärr vara något av en besvikelse, vad det nu kunde bero på. Den fastnade i formen, äpplena blev inte färdiga, tiden i ugnen blev ca 45 minuter längre än vad som sas i receptet. Om jag bakar den fler gånger tänker jag använda en 24 cm-form i stället för en 26 cm, som receptet angav. Jag tänker också använda mindre mängd äpplen, eftersom smeten inte täckte klyftorna - långt därifrån. Antagligen blir det också ½ sats smet till.
SvaraRadera