FINA RABARBERRUTOR
Bjud på fika i bersån! Våra ljuvliga rabarberrutor består av en marängtoppad mördegsbotten fylld av syrliga smakbomber - suveränt goda!
Ca 15 bitar
6 dl rabarber i sockerbitsstora bitar
1 msk potatismjöl
Mördegsbotten:
100 g smör eller margarin
1 dl florsocker
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 äggula
Maräng:
5 rumstempererade äggvitor
2½ dl socker
2 dl mandelmjöl
3/4 dl vaniljsåspulver för kokning
Garnering:
flagad mandel
Mördeg:
Hacka snabbt samman alla ingredienserna till en deg. Låt vila kallt minst 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ett bakpapper i botten på en liten långpanna, ca 20 x 30 cm. Smörj kanten med matfett.
Tryck ut mördegen jämnt i botten på formen och förgrädda i nedre delen av ugnen till svagt gyllenbrun färg, 8 - 10 minuter. Sänk värmen till 175 grader.
Blanda rabarberbitarna med potatismjölet i en skål.
Vispa äggvitorna till ett fast, vitt skum. Tillsätt sockret, litet i taget, under fortsatt vispning tills marängen är blank och styv. Blanda mandelmjöl och vaniljsåspulver och vänd varsamt ned i smeten. Strö ut rabarberbitarna över mördegsbottnen och bred marängsmeten ovanpå. Strö över flagad mandel och grädda kakan i nedre delen av ugnen 20 - 25 minuter. Låt kallna i formen.
Skär upp kakan i rutor.
Från Allers nr 18/15
Bjud på fika i bersån! Våra ljuvliga rabarberrutor består av en marängtoppad mördegsbotten fylld av syrliga smakbomber - suveränt goda!
Ca 15 bitar
6 dl rabarber i sockerbitsstora bitar
1 msk potatismjöl
Mördegsbotten:
100 g smör eller margarin
1 dl florsocker
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 äggula
Maräng:
5 rumstempererade äggvitor
2½ dl socker
2 dl mandelmjöl
3/4 dl vaniljsåspulver för kokning
Garnering:
flagad mandel
Mördeg:
Hacka snabbt samman alla ingredienserna till en deg. Låt vila kallt minst 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ett bakpapper i botten på en liten långpanna, ca 20 x 30 cm. Smörj kanten med matfett.
Tryck ut mördegen jämnt i botten på formen och förgrädda i nedre delen av ugnen till svagt gyllenbrun färg, 8 - 10 minuter. Sänk värmen till 175 grader.
Blanda rabarberbitarna med potatismjölet i en skål.
Vispa äggvitorna till ett fast, vitt skum. Tillsätt sockret, litet i taget, under fortsatt vispning tills marängen är blank och styv. Blanda mandelmjöl och vaniljsåspulver och vänd varsamt ned i smeten. Strö ut rabarberbitarna över mördegsbottnen och bred marängsmeten ovanpå. Strö över flagad mandel och grädda kakan i nedre delen av ugnen 20 - 25 minuter. Låt kallna i formen.
Skär upp kakan i rutor.
Från Allers nr 18/15
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar