CHOKLADPAJ MED MINTSMAK
Här en paj som sätter fart på smaklökarna. Mörk, mustig och krämig chokladfyllning med mintsmak - en paj att älska.
8 - 10 portioner
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
2 msk socker
½ dl kakao
150 g smör eller margarin, kylskåpskallt
1 ägg, kylskåpskallt
Fyllning:
200 g mörk choklad, 70%
200 g mörk choklad med mintsmak
3 dl grädde
2 msk smör eller margarin
1 msk ljus sirap
Garnering:
myntablad
florsocker och kakao
Servering:
vispad grädde
Blanda samman vetemjöl med socker och kakao i en bunke. Skär matfettet i mindre kuber och nyp snabbt samman till en smidig deg. Tillsätt ägget och forma till en smidig pajdeg. Arbeta inte degen för länge. Plasta in och lägg den i kylen 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, ca 22 - 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen ca 15 - 20 minuter. Ställ pajskalet att svalna.
Hacka chokladen grovt. Värm grädden och tillsätt chokladen. Rör tills chokladen smält. Ta från värmen och tillsätt matfett och sirap. Blanda noga och låt chokladsmeten svalna något. Häll den i det avsvalnade pajskalet och låt pajen stelna på ett svalt ställe ca 1 timme.
Pudra över kakao och florsocker och dekorera med myntablad. Fluffig vispgrädde smakar gott till, gärna toppad med flagor av hackad mörk choklad.
Från Mitt Kök nr 4 2015
Här en paj som sätter fart på smaklökarna. Mörk, mustig och krämig chokladfyllning med mintsmak - en paj att älska.
8 - 10 portioner
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
2 msk socker
½ dl kakao
150 g smör eller margarin, kylskåpskallt
1 ägg, kylskåpskallt
Fyllning:
200 g mörk choklad, 70%
200 g mörk choklad med mintsmak
3 dl grädde
2 msk smör eller margarin
1 msk ljus sirap
Garnering:
myntablad
florsocker och kakao
Servering:
vispad grädde
Blanda samman vetemjöl med socker och kakao i en bunke. Skär matfettet i mindre kuber och nyp snabbt samman till en smidig deg. Tillsätt ägget och forma till en smidig pajdeg. Arbeta inte degen för länge. Plasta in och lägg den i kylen 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, ca 22 - 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen ca 15 - 20 minuter. Ställ pajskalet att svalna.
Hacka chokladen grovt. Värm grädden och tillsätt chokladen. Rör tills chokladen smält. Ta från värmen och tillsätt matfett och sirap. Blanda noga och låt chokladsmeten svalna något. Häll den i det avsvalnade pajskalet och låt pajen stelna på ett svalt ställe ca 1 timme.
Pudra över kakao och florsocker och dekorera med myntablad. Fluffig vispgrädde smakar gott till, gärna toppad med flagor av hackad mörk choklad.
Från Mitt Kök nr 4 2015
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar