söndag 26 april 2015

Rabarbercheesecake

RABARBERCHEESECAKE

En cheesecake med jordgubbar och rabarber är bra att ha redo i frysen - bara att garnera och servera!

10 portioner

Botten:
100 g smör eller margarin
15 digestivekex

Fyllning:
200 g rabarber
2½ dl socker
300 g philadelphiaost
2 tsk vaniljsocker
3 äggulor
3½ dl vispgrädde
½ dl mosade eller mixade jordgubbar

Garnering:
250 g rabarber
1 - 2 msk socker
1 tsk koncentrerad jordgubbssaft
ca 2½ dl vispgrädde
jordgubbar


Botten:
Smält matfettet och krossa kexen, gärna i en matberedare. Mixa till en smulig blandning tillsammans med matfettet och tryck ut i en form, ca 24 cm i diameter, med löstagbar botten. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader ca 10 minuter. Låt svalna.

Fyllning:
Skiva rabarberstjälkarna. Koka dem med ½ dl av sockret tills det blir en kompott. Låt svalna. Vispa färskost, 2 dl socker och vaniljsocker till en slät smet. Rör i gulorna, en i taget. Vispa grädden ganska hårt och vänd ned den tillsammans med rabarber och jordgubbar. Häll smeten på den förgräddade bottnen och låt stå i frysen minst 4 timmar.

Garnering:
Skär rabarbern i bitar och lägg dem i en ugnsform tillsammans med socker och outspädd jordgubbssaft. Täck formen med aluminiumfolie och låt smälta i mitten av ugnen i 225 grader ca 15 minuter. Låt svalna.

Ta fram tårtan ca 15 minuter före servering. Bred vispad grädde ovanpå och garnera med smält, avrunnen rabarber och jordgubbar.

Gör dubbel sats av den smälta rabarbern, så kan du servera litet extra bredvid!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar