JORDGUBBSTÅRTA
En luftig sockerkaka både fylls och toppas med en gräddkräm med färska jordgubbar. Enklare och godare än så här blir det inte.
8 bitar
50 g smör
3 ägg
1½ dl socker
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 3/4 dl vetemjöl
1 1/4 dl mjölk
Fyllning:
200 g jordgubbar
1½ dl vispgrädde
100 g färskost
2 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
Garnering:
300 g jordgubbar
mynta eller citronmeliss
Sätt ugnen på 175°.
Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda bakpulver, vaniljsocker och mjöl och vänd ned det i smeten tillsammans med smält smör och mjölk. Häll smeten i en smord form, 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen 25 minuter och låt svalna.
Fyllning:
Skölj och rensa jordgubbarna och hacka dem grovt. Vispa grädden. Mosa litet av jordgubbshacket. Rör ihop färskost, florsocker, vaniljsocker och de mosade jordgubbarna. Vänd ned blandningen i grädden och vänd ned resten av jordgubbarna.
Servering:
Dela kakan i två bottnar. Bred hälften av fyllningen över ena bottnen, lägg på den andra och bred på resten av fyllningen. Garnera med delade jordgubbar och mynta eller citronmeliss.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar