PLOMMONKAKA
När man först ätit sig mätt på färska plommon, vad allt kan det då inte bli av en korg fräscha frukter? Ta en del av dem och gör den här underbara plommonkakan!
1 kaka
Deg:
2 dl vetemjöl
2 msk socker
75 g smör eller margarin
1 litet ägg
Fyllning:
500 g plommon
50 g hasselnötskärnor
50 g smör eller margarin
1 dl socker
2 ägg
1 dl grädde eller crème fraîche
Hacka snabbt ihop ingredienserna till degen, t ex i matberedare. Täck botten och kanter av en pajform med degen, gärna en form med löstagbar botten, och förgrädda degskalet i 200 grader ca 10 minuter.
Dela plommonen i halvor, ta bort kärnorna och lägg halvorna i degskalet. Hacka nötterna och rör ihop dem med matfett och socker. Tillsätt ägg och grädde och häll blandningen över plommonen. Grädda kakan i 175 - 200 grader ca 35 minuter, tills fyllningen stelnat och blivit ljusbrun. (Ta den här tiden med en liten nypa salt, alla ugnar är individuella och vår ugn behöver nästan alltid rejält med tid utöver vad som anges i receptet ...)
Från Husmoderns Köksalmanack 1995
När man först ätit sig mätt på färska plommon, vad allt kan det då inte bli av en korg fräscha frukter? Ta en del av dem och gör den här underbara plommonkakan!
1 kaka
Deg:
2 dl vetemjöl
2 msk socker
75 g smör eller margarin
1 litet ägg
Fyllning:
500 g plommon
50 g hasselnötskärnor
50 g smör eller margarin
1 dl socker
2 ägg
1 dl grädde eller crème fraîche
Hacka snabbt ihop ingredienserna till degen, t ex i matberedare. Täck botten och kanter av en pajform med degen, gärna en form med löstagbar botten, och förgrädda degskalet i 200 grader ca 10 minuter.
Dela plommonen i halvor, ta bort kärnorna och lägg halvorna i degskalet. Hacka nötterna och rör ihop dem med matfett och socker. Tillsätt ägg och grädde och häll blandningen över plommonen. Grädda kakan i 175 - 200 grader ca 35 minuter, tills fyllningen stelnat och blivit ljusbrun. (Ta den här tiden med en liten nypa salt, alla ugnar är individuella och vår ugn behöver nästan alltid rejält med tid utöver vad som anges i receptet ...)
Från Husmoderns Köksalmanack 1995
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar