tisdag 26 maj 2015

Estnisk färskostkaka

ESTNISK FÄRSKOSTKAKA

Jag fortsätter på cheesecaketemat och turen går nu till Estland. Den här estniska färskostkakan ska stå till sig några timmar, gärna till nästa dag, då smakar den bäst. Den går också bra att frysa.

Pajskal:
125 g smält smör eller margarin
ca 3½ dl vetemjöl
1 struken tsk bakpulver
1 dl socker
1 litet ägg

Fyllning:
600 g Kesella, 10%
2 äggulor
2 msk potatismjöl
1½ dl socker
½ tsk salt
1 msk vaniljsocker
rivet skal av 1 citron
rivet skal av 1 apelsin
20 hackade sötmandlar
2 äggvitor
florsocker till garnering


Smält matfettet och låt det svalna litet. Blanda mjöl och bakpulver i matberedarskålen och häll i matfettet. Kör några varv. Lägg i socker och ägg och kör snabbt till en deg. Slå upp den på mjölat bakbord och knåda ut den till en cirkel som du klär en springform med. Täck med plastfolie och ställ kallt 30 - 40 minuter.

Blanda allt till fyllningen utom äggvitorna. Vispa vitorna till fast skum och vänd ned dem i äggsmeten med lätt hand. Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen tills fyllningen är fast, ca 1 timme. Öka ev värmen litet mot slutet så att ytan får färg.

Låt kakan svalna. Lossa den ur formen och sikta över florsocker innan du serverar med litet rårörda bär, som hallon och blåbär, med litet socker.


 

måndag 25 maj 2015

Klassisk cheesecake

KLASSISK CHEESECAKE

Citron och en aning kanel sätter smak på den här krämiga cheesecaken med aprikosmarmeladtäcke.

Ca 8 portioner

Botten:
75 g smör eller margarin
10 digestivekex
½ tsk malen kanel
½ msk rörsocker

Fyllning:
400 g kesella
400 g färskost, t ex Philadelphia
3/4 dl rörsocker
2 tsk vaniljsocker
1 msk vetemjöl
rivet skal av 1 citron
3 äggulor

Garnering:
1 dl aprikosmarmelad
150 g jordgubbar


Sätt ugnen på 175 grader.

Botten:
Smält matfettet. Krossa kexen fint och blanda dem med kanel och rörsocker. Rör i matfettet. Tryck ut massan i en form med löstagbar botten, diameter ca 24 cm. Grädda bottnen mitt i ugnen ca 10 minuter och låt svalna.

Fyllning:
Vispa samman alla ingredienserna utom äggulorna så att det blir en jämn smet. Vispa i gulorna, en i taget, och rör ordentligt mellan varje. Bred ut smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Låt kakan svalna helt och ställ in den i kylen minst ett dygn.

Garnering:
Smält aprikosmarmeladen på svag värme i mikro eller liknande. Bred marmeladen på kakan och låt stelna. Garnera med jordgubbar.



 

fredag 15 maj 2015

Plommonkaka

PLOMMONKAKA

När man först ätit sig mätt på färska plommon, vad allt kan det då inte bli av en korg fräscha frukter? Ta en del av dem och gör den här underbara plommonkakan!

1 kaka

Deg:
2 dl vetemjöl
2 msk socker
75 g smör eller margarin
1 litet ägg

Fyllning:
500 g plommon
50 g hasselnötskärnor
50 g smör eller margarin
1 dl socker
2 ägg
1 dl grädde eller crème fraîche


Hacka snabbt ihop ingredienserna till degen, t ex i matberedare. Täck botten och kanter av en pajform med degen, gärna en form med löstagbar botten, och förgrädda degskalet i 200 grader ca 10 minuter.

Dela plommonen i halvor, ta bort kärnorna och lägg halvorna i degskalet. Hacka nötterna och rör ihop dem med matfett och socker. Tillsätt ägg och grädde och häll blandningen över plommonen. Grädda kakan i 175 - 200 grader ca 35 minuter, tills fyllningen stelnat och blivit ljusbrun. (Ta den här tiden med en liten nypa salt, alla ugnar är individuella och vår ugn behöver nästan alltid rejält med tid utöver vad som anges i receptet ...)


Från Husmoderns Köksalmanack 1995
 

onsdag 13 maj 2015

Sockerkaka med citronsmak

SOCKERKAKA MED CITRONSMAK

150 g smör eller margarin
200 g socker
4 ägg
1 dl grädde
saft av 1 citron
4½ dl vetemjöl
3 tsk bakpulver


Smörj en hög kakform väl, bröa med riven mandel och socker och ställ svalt.

Rör matfett och socker vitt och pösigt. Tillsätt äggulor, grädde och citronsaft. Blanda och rör ned mjöl och bakpulver. Vispa vitorna till hårt skum och vänd försiktigt ned dem. Häll smeten i formen och grädda ca 50 minuter i 200 grader.

En glasyr av ½ msk citronsaft och 1 dl florsocker gör kakan extra festlig.
 

tisdag 12 maj 2015

Mamsells jordgubbstårta

MAMSELLS JORDGUBBSTÅRTA

Bottnar:
4 ägg
1½ dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver

Fyllning:
2 dl vaniljkräm
rivet skal av 1 apelsin
3/4 - 1 l jordgubbar
eller 1 pkt djupfrysta, tinade

Garnering:
2 dl vispgrädde
½ l färska jordgubbar


Vispa ägg och socker pösigt. Blanda och tillsätt övriga ingredienser och rör tills allt är väl blandat. Häll smeten i smord och bröad tårtform, ca 22 cm i diameter eller en 2-liters kakform. Grädda 30 - 35 minuter i 200 grader och låt kakan svalna.

Mosa jordgubbarna och blanda ned apelsinskalet i vaniljkrämen. Dela kakan i två eller tre bottnar och lägg ihop dem med jordgubbar och vaniljkräm emellan. Så långt kan man förbereda dagen innan och tårtan blir också saftigast så. Garnera strax före serveringen med vispad grädde, hela jordgubbar ovanpå tårtan och skivade runt om.
 

Lillys lättbakade ambrosiakaka

LILLYS LÄTTBAKADE AMBROSIAKAKA

När alla ingredienser är framme och ugnen är på, dubbla då satsen och frys in en kaka, säger Lilly Svensson.

En enkel sats

75 g smör eller margarin
1 1/4 dl socker
1 ägg
1½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ dl kokande vatten
rivet citronskal

En dubbel sats:

150 g smör eller margarin
2½ dl socker
2 ägg
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kokande vatten
rivet citronskal

Dekorering:
florsocker, vatten,
en aning margarin
och hackade, syltade apelsinskal


Smörj och bröa formen eller formarna. Rör matfett och socker pösigt och blanda i ägget. Mjöl och bakpulver blandas väl med citronskal och tillsätts växelvis med vattnet. Häll smeten i formen och grädda genast i 225 graders ugn 20 - 25 minuter eller tills kakan släpper provstickan.

Rör ut florsockret med en aning margarin i 1 msk vatten och bred ut över den varma kakan. Strö över hackade apelsinskal. Tyvärr säger inte receptet hur mycket florsocker man ska använda, och jag har inte testat den här kakan, men det går väl att se efter i ett annat recept för florsockerglasyr kan jag tänka. :-D

 

fredag 8 maj 2015

Obakad cheesecake med vit choklad och jordgubbar

OBAKAD CHEESECAKE MED VIT CHOKLAD
OCH JORDGUBBAR

Ibland kan det vara skönt att slippa använda ugnen! Här är en snabbakad och smarrig variant på cheesecake med en annorlunda botten.

Ca 12 personer

Botten:
4 dl pumpakärnor
20 torkade aprikoser, ca 150 g
3 msk kokosfett

Fyllning:
300 g vit choklad
2 burkar mascarponeost à 250 g
3 dl jordgubbsmarmelad med fast
konsistens, ca 400 g
ca 5 jordgubbar


Botten:
Mixa ihop alla ingredienserna i en matberedare till en fin massa som börjar gå ihop. Tryck ut i en bakpappersklädd liten långpanna, ca 20 x 25 cm. Ställ i kylen.

Smält chokladen över varmt vattenbad. Blanda ned mascarponeosten och värm på tills krämen är slät. Ta bort från vattenbadet. Värm jordgubbsmarmeladen så den blir litet flytande och rör ned slarvigt i mascarpone- och chokladkrämen. Bred ut över bottnen i formen. Skiva jordgubbarna och lägg ut på krämen så de får stelna med.

Låt stå i kylen tills fyllningen satt sig och stelnat, 30 - 40 minuter.

 

Bakad choklad- och kaffecheesecake

BAKAD CHOKLAD- OCH KAFFECHEESECAKE

Mustig och ljuvlig cheesecake med smak av kaffe och choklad. Kan med fördel göras en dag i förväg och sedan förvaras i kylen.

14 bitar

Botten:
200 g digestivekex
75 g smör eller margarin

Fyllning:
8 gelatinblad
400 g naturell cream cheese
2 dl crème fraîche
3 dl socker
4 ägg
100 g mörk choklad

Kaffekola:
2 dl socker
2 dl grädde
½ dl snabbkaffepulver
1 dl mörk sirap
1 msk smör eller margarin

Garnering:
hackad choklad


Sätt ugnen på 140 grader. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.

Botten:
Kör digestivekexen till fina smulor i en matberedare. Smält matfettet och rör ihop med kexsmulorna. Tryck sedan ut massan i en bakpappersklädd rund form, ca 24 cm i diameter, med löstagbar botten.

Kaffekola:
Lägg alla ingredienserna, utom matfettet, i en tjockbottnad kastrull. Koka ihop under omrörning tills det börjar bli tjockt, ca 15 minuter. Tillsätt matfettet. Kolan ska vara fast, men inte hård.

Rör ihop cream cheese, crème fraîche och socker i en skål för hand till en slät och klumpfri smet. Rör ned äggen och blanda väl. Smält gelatinbladen i en kastrull med litet av vattnet, ca 1 msk, som de blötlagts i. Ta bort från plattan när de smält och tillsätt litet av färskostsmeten. Rör sedan ned det i resten av smeten. På detta sätt undviker du gelatintrådar.

Finhacka chokladen och rör ned den i smeten. Tillsätt sist kaffekolan och häll den i formen. Baka cheesecaken i mitten av en varm ugn, gärna varmluft, ca 1 timme och 20 minuter. Håll uppsikt då alla ugnar fungerar olika. Ett bra tecken på en perfekt bakad cheesecake är när det är litet "gung" i mitten av kakan när man rör på formen.

Låt svalna innan kakan tas ur sin form, så den hinner sätta sig ordentligt. Låt stå i kylen fram till servering. Garnera gärna kakan med litet hackad choklad vid servering.

 

Smulpaj med rabarber och lime

SMULPAJ MED RABARBER OCH LIME

Det kan aldrig gå fel med rabarberpaj! Den här smulpajen får det lilla extra av en frisk smak av lime. Du kan välja att använda frysta eller färska rabarber. Frysta behöver inte tinas innan de tillagas i kompotten.

Ca 4 - 6 personer

1 kg rabarber
2 dl socker
saft av 5 limefrukter
ev majsstärkelse utrörd i vatten
½ dl pärlsocker

Smuldeg:
150 g mjukt smör eller margarin
2 dl socker
3 dl vetemjöl
3 dl havregryn
finrivet skal av 5 limefrukter

Till servering:
glass eller vaniljsås


Sätt ugnen på 225 grader.

Smuldeg:
Rör ihop matfettet med resterande ingredienser.

Ansa rabarbern och dela i mindre bitar. Koka ihop med socker och limesaft till en kompott. Red ev med majsstärkelse utrörd i vatten. Kompotten ska ha en halvfast konsistens. Lägg den i en smord form, ca 24 cm i diameter, och strö över smuldegen. Strö pärlsocker ovanpå.

Baka i varm ugn tills pajen är fint gyllenbrun, 20 - 25 minuter. Servera med glass eller vaniljsås.


Från Allers nr 21/15
 

Oreo- och halloncheesecake

OREO- OCH HALLONCHEESECAKE

En somrig cheesecake med fin hallonsmak på en härlig botten av oreokakor.

Ca 14 bitar

Botten:
150 g smör eller margarin
2 pkt oreokakor à 150 g

Cheesecakesmet:
500 g frysta eller färska hallon
800 g naturell cream cheese
2 tsk vaniljpulver
4 - 5 dl florsocker
8 gelatinblad


Botten:
Smält matfettet. Mixa oreokakorna till fina smulor i en matberedare och blanda med det smälta matfettet. Klä en liten långpanna, ca 20 x 25 cm, med plastfolie och tryck ut kexmassan. Ställ den i kylen.

Låt hallonen tina om du använder frysta hallon. Vispa cream cheese, vaniljpulver och florsocker fluffigt ihop med hälften av hallonen. Rör försiktigt ned resterande hallon så de förblir hela.

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Krama ur dem litet när de är mjuka och smält ihop på låg värme i en kastrull med litet av cream cheese-smeten. Rör sedan ihop det med resten av smeten. Låt stå kallt tills den har satt sig, minst två timmar.


Från Allers nr 21/15
 

söndag 3 maj 2015

Chokladmuffins med jordnötter, nougat och marshmallows

CHOKLADMUFFINS MED JORDNÖTTER,
NOUGAT OCH MARSHMALLOWS

Ca 12 muffins

2 ägg
1 dl socker
100 g smör eller margarin
100 g mörk choklad
1 1/4 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver

½ dl salta jordnötter
1 dl minimarshmallows
50 g nougat i bitar


Vispa ägg och socker pösigt. Smält chokladen och matfettet försiktigt tillsammans i en kastrull och rör slätt. Blanda dessa ingredienser. Klicka ut smeten i muffinsformar och stick ned nougat, jordnötter och marshmallows i smeten.

Grädda i 200 grader ca 7 minuter. Ställ kallt och låt stelna.


 

Paj med svarta vinbär och färskost

PAJ MED SVARTA VINBÄR OCH FÄRSKOST

8 personer

Deg:
80 g smör eller margarin, rumsvarmt
1 dl socker
1 ägg
3½ dl mjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning:
250 g kesella
1 ägg
1½ dl socker
2½ dl färska svarta vinbär


Vispa matfett och socker luftigt. Vispa ned ägget och sedan mjölet blandat med bakpulvret. Smörj och bröa en form med löstagbar botten. Tryck ut degen jämnt i formen upp på kanterna.

Rör ihop kesella, socker och ägg, häll smeten i formen och strö över bären. Baka i 175 graders ugn ca 1 timme.