HALLONRIPPLAD MJUK KAKA
Hallonrippel:
200 g hallon, 4 dl
2½ tsk potatismjöl
2½ tsk socker
Börja med hallonrippeln. Passera hallonen genom en finmaskig sil genom att pressa med baksidan av en sked. Blanda samman potatismjöl och socker och vispa ned i den släta purén.
Sätt ugnen på 175°. Smörj och mjöla en rund bakform som mäter ca 24 cm i diameter.
Rör matfettet och sockret vitt och pösigt. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör smeten slät mellan varje. Sikta ned vetemjöl och bakpulver och tillsätt sist kaffegrädden. Rör smeten slät. Bred ut den jämnt i formen och tryck mindre fördjupningar med baksidan av en sked. Fördela hallonrippeln i dessa. Dra t ex ett teskedsskaft genom purén så att smeten blir litet swirlad.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 45 minuter, tills den känns torr vid prov med sticka. Låt den nygräddade kakan svalna innan den lossas ur formen. Sikta ev över litet florsocker.
En vanlig kaka blir en fest med hallonrippel!
1 kaka
150 g smör eller margarin
2½ dl socker
3 ägg
3½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
3/4 dl kaffegrädde
3½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
3/4 dl kaffegrädde
Hallonrippel:
200 g hallon, 4 dl
2½ tsk potatismjöl
2½ tsk socker
Börja med hallonrippeln. Passera hallonen genom en finmaskig sil genom att pressa med baksidan av en sked. Blanda samman potatismjöl och socker och vispa ned i den släta purén.
Sätt ugnen på 175°. Smörj och mjöla en rund bakform som mäter ca 24 cm i diameter.
Rör matfettet och sockret vitt och pösigt. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör smeten slät mellan varje. Sikta ned vetemjöl och bakpulver och tillsätt sist kaffegrädden. Rör smeten slät. Bred ut den jämnt i formen och tryck mindre fördjupningar med baksidan av en sked. Fördela hallonrippeln i dessa. Dra t ex ett teskedsskaft genom purén så att smeten blir litet swirlad.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 45 minuter, tills den känns torr vid prov med sticka. Låt den nygräddade kakan svalna innan den lossas ur formen. Sikta ev över litet florsocker.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar