KRÄMIGA HALLONRUTOR
Saftiga rutor som är bakade med sommar.
1 kaka, ca 20 bitar
5 dl vetemjöl
2 dl socker
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
250 g smör eller margarin
Fyllning:
2 ägg
1½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
1½ dl gräddfil
2 dl crème fraîche
1 tsk potatismjöl
5 dl hallon
Börja med att snabbt hacka samman alla ingredienserna till mördegen. Tryck ut ca 2/3 av degen i botten på en bakpappersklädd liten långpanna som mäter ca 22 x 32 cm. Låt stå kylskåpskallt ca 30 minuter tillsammans med den sparade mindre degen. Sätt ugnen på 200°. Förgrädda degbotten i nedre delen av ugnen ca 9 - 10 minuter eller tills den fått svagt gyllenbrun färg.
Till fyllningen rörs ägg, socker och vaniljsocker samman. Tillsätt gräddfil och crème fraîche och rör smeten slät. Häll den i formen. Strö potatismjölet över hallonen och rör om så att de blir jämnt mjölade runt om. Strö ut dem jämnt över smeten och smula sist över den sparade mindre degen.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 25 - 30 minuter eller tills fyllningen nätt och jämnt stannat och smulorna fått fin färg. Låt den nygräddade kakan kallna i formen.
Skär upp den kalla kakan i bitar, ev överpudrade med litet florsocker.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar