söndag 7 augusti 2016

Vinbärsbakelser

VINBÄRSBAKELSER

Inuti de spröda bakelserna gömmer sig mjuk vaniljkräm och läckra vinbär.

Ca 12 st

Mördeg:
200 g smör eller margarin
3/4 dl florsocker
1 ägg
5 dl vetemjöl

Fyllning:
3 dl vaniljkräm enligt recept på förpackningen
(eller koka egen kräm, det är så gott!)
2 dl repade röda vinbär
1½ msk socker
2 tsk potatismjöl

Pensling:
1 ägg

Garnering:
florsocker
röda vinbär


Hacka snabbt samman alla ingredienserna till mördegen och lägg den kallt att vila minst 1 timme.

Gör vaniljkrämen enligt receptet på förpackningen. Sätt ugnen på 200°. Ta fram den kalla mördegen och kavla ut en bit tunt på mjölad arbetsbänk. Ta ut 12 runda krusiga plattor till lock, ca 7 cm i diameter. Samla ihop degresterna och kavla ut igen. Ta ut runda plattor, så stora att de passar att lägga ned och klä fördjupningarna i en muffinsplåt. Tryck ned degplattorna så att degen sluter tätt mot formkanten.

Fördela vaniljkrämen i formarna. Blanda samman vinbär, socker och potatismjöl och fördela blandningen ovanpå krämen. Pensla mördegskanten på formarna med ägg och "limma" fast locken. Stick små hål genom locken med en provsticka så att ångan kan pysa ut under gräddningen.

Grädda formarna i nedre delen av ugnen ca 20 minuter. Låt bakelserna svalna en stund och lossa varsamt ur formarna.

Servera dem överpudrade med florsocker och garnerade med färska bär.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar