ÄPPELKLADDKAKA MED SMUL
Kladdig och ljuvligt god kaka med äpple. Servera gärna med glass eller vaniljgrädde.
8 bitar
3 äpplen
175 g smör
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 dl farinsocker strö
3 ägg
3½ dl vetemjöl
Smuldeg:
50 g rumsvarmt smör
1 dl vetemjöl
½ dl havregryn
½ dl socker
1 msk ljus sirap
2 tsk vaniljsocker
½ tsk malen kanel
Sätt ugnen på 175 grader. Skala och riv två av äpplena.
Smält smöret i en stor kastrull. Ta från värmen och rör ned rivet äpple, socker, vaniljsocker, farin, ägg och mjöl. Blanda ihop till en smet. Kläm fast ett bakpapper i botten på en form med löstagbar botten, 24 cm i diameter, och häll i smeten. Kärna ur och skiva det sista äpplet och fördela skivorna i smeten.
Smuldeg:
Nyp ihop smör, mjöl, havregryn, socker, sirap och vaniljsocker till en smuldeg och strö den över smeten. Pudra över kanel och grädda mitt i ugnen 40 minuter. Låt kakan svalna och vila ett par timmar i kyl före serveringen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar