KANEL- OCH ÄPPELGROTTOR
MED ÄPPELGLASYR
En sötsyrlig äppelkompott fyller grottorna. Om du vill förstärka äppelsmaken ytterligare kan du tillsätta arom med äppelsmak i glasyren. Aromen finns att beställa på nätet.
18 kakor
200 g rumsvarmt smör
1 dl socker
4½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk vaniljpulver
½ tsk malen kanel
Äppelkompott:
350 g äpplen, t ex Åkerö
½ dl rårörsocker
1 msk pressad citron
1 msk vatten
Äppelglasyr:
1 1/4 dl florsocker
1 msk vatten
ev 2 krm livsmedelsarom med äppelsmak
Kompott:
Skala, kärna ur och tärna äpplena smått. Lägg dem i en kastrull med socker, citron och vatten. Låt koka utan lock ca 10 minuter till en tjock kompott. Låt kallna.
Sätt ugnen på 200 grader. Rör smör och socker smidigt. Blanda samman mjöl, bakpulver, vaniljpulver och kanel och rör ned i smörblandningen. Arbeta snabbt ihop till en deg. Forma degen till runda kulor och lägg dem i småbrödsformar ställda på en plåt. Gör en större grop i varje degkula, t ex med baksidan på ett runt träskaft. Fyll groparna med äppelkompott. Grädda kakorna mitt i ugnen tills de fått fin färg, ca 12 minuter. Låt kallna.
Glasyr:
Rör ihop florsocker, vatten och ev äppelessens. Ringla glasyren över kakorna och låt stelna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar