torsdag 31 augusti 2023

Kanel- och äppelgrottor med äppelglasyr

KANEL- OCH ÄPPELGROTTOR
MED ÄPPELGLASYR

En sötsyrlig äppelkompott fyller grottorna. Om du vill förstärka äppelsmaken ytterligare kan du tillsätta arom med äppelsmak i glasyren. Aromen finns att beställa på nätet.

18 kakor

200 g rumsvarmt smör
1 dl socker
4½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk vaniljpulver
½ tsk malen kanel

Äppelkompott:
350 g äpplen, t ex Åkerö
½ dl rårörsocker
1 msk pressad citron
1 msk vatten

Äppelglasyr:
1 1/4 dl florsocker
1 msk vatten
ev 2 krm livsmedelsarom med äppelsmak


Kompott:
Skala, kärna ur och tärna äpplena smått. Lägg dem i en kastrull med socker, citron och vatten. Låt koka utan lock ca 10 minuter till en tjock kompott. Låt kallna.

Sätt ugnen på 200 grader. Rör smör och socker smidigt. Blanda samman mjöl, bakpulver, vaniljpulver och kanel och rör ned i smörblandningen. Arbeta snabbt ihop till en deg. Forma degen till runda kulor och lägg dem i småbrödsformar ställda på en plåt. Gör en större grop i varje degkula, t ex med baksidan på ett runt träskaft. Fyll groparna med äppelkompott. Grädda kakorna mitt i ugnen tills de fått fin färg, ca 12 minuter. Låt kallna.

Glasyr:
Rör ihop florsocker, vatten och ev äppelessens. Ringla glasyren över kakorna och låt stelna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar